З Різдвом Христовим: у Луцьку пройшов фестиваль вертепів

27 Грудня 2023, 11:08
Фестиваль вертепів, фото: Суспільне ФОТО 602
Фестиваль вертепів, фото: Суспільне

У Луцьку відбувся щорічний фестиваль вертепів під назвою «З Різдвом Христовим». 

25-ий традиційний святковий захід організували в Палаці культури міста 26 грудня. Як розповіла Суспільному директорка департаменту культури Луцькради Тетяна Гнатів, завданням різдвяного фестивалю є збереження та популяризація українських традицій, зокрема участь у цьому дітей та молоді.

Перед початком фестивалю колективи повторювали за кулісами свої репліки, діалоги та рухи, аби на сцені продемонструвати театралізовані постановки, коляду та різдвяні віншування.

Вертеп на сучасну тематику підготував колектив четвертокласників луцького ліцею № 15. Вперше взяла участь у святковому заході дев’ятирічна Вероніка Семенова з Луцька.

Як сказала школярка, ретельно готувалася та вчила слова. Її вчителька Ольга Герасимюк розповіла, що покажуть «Вертеп на схід» на сучасну тематику, котрий 2016 року записали працівники Українського католицького університету на Закарпатті.

«Будемо показувати вертеп на схід, він сучасний. Діти готувалися дуже ретельно, звичайно тривоги і в умовах, в яких ми працювали, то цього часу було не достатньо, — говорить педагогиня.

Неодноразова учасниця міського фестивалю вертепів, школярка ліцею № 11 в Луцьку Владислава Малесик зазначила, що з колективом показують події, котрі зараз відбуваються в Україні.

«Ми показуємо різні сценки, які пов’язані між собою, я буду грати військову. Я не вперше граю військову, минулого року також брали участь в конкурсі. Готувалися доволі довго: костюми, слова, сценарій», — сказала учасниця фестивалю.

12-річний учасник фестивалю, учень ліцею № 22 Артем Вредниєв розповів: у скриньці, котру розмістили в холі Палацу культури, залишив кошти, які збирають на потреби ЗСУ.

«Потрібно допомагати ЗСУ, вони за нас боряться, щоб ми могли мирно жити зараз. Треба хоч якось допомагати. Ми часто з класом складаємо коробки для військових з носками, їжею, сухофруктами, малюнки теж малюємо», — додав лучанин.

Загалом у фестивалі вертепів «З Різдвом Христовим», додала посадовиця Тетяна Гнатів, взяли участь 10 колективів із Луцької територіальної громади, де вісім — із загальноосвітніх закладів, а також колектив палацу культури «Бешкетники» і театральний колектив «Паросток» із села Боголюби Луцького району.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024