Що подивитися на Різдво: 10 українських фільмів для святкового настрою

23 Грудня 2023, 16:00
Кадр з фільму «Пекельна Хоругва, або Різдво козацьке» ПІДБІРКА 7250
Кадр з фільму «Пекельна Хоругва, або Різдво козацьке»

«Щедрик», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Памфір» – зібрали нове, старе і улюблене українське кіно, яке варто переглянути в новорічно-різдвяний період.

Журналісти Район.Культура пропонують добірку з десяти стрічок на будь-який смак, що занурюють у святкову атмосферу, чи розповідають про українські традиції та як Різдво святкували наші предки на тлі різних історичних епох.

«Щедрик»

За сюжетом українсько-польської історичної драми «Щедрик» режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко, на межі зіткнення імперій, у безвиході окупації та пастці Другої світової війни опинилися три родини, які живуть під одним дахом. Українська, єврейська та польська сім’ї однаково відчули на собі утиски як Третього Рейху, так і карального режиму СРСР.

У безвиході поневолення українська родина приймає до себе дітей, батьки яких стали жертвами окупантів, та самовіддано оберігає їх, наче власну донечку Ярославу. Дівчинка понад усе мріє примирити увесь світ завдяки українському «Щедрику», який намагаються стерти з її пам’яті. Та слова святкової пісні ведуть до світла у суцільному мороці німецького та радянського поневолення.

«Пекельна Хоругва, або Різдво козацьке»

Сімейна казка «Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке» знята за мотивами твору Сашка Лірника «Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід». Режисером стрічки став дебютант Михайло Костров.

Химерна казка наповнена українським народним гумором та козацькою героїкою, фантастичними героями та несподіваними персонажами і закорінена в український фольклор та народну міфологію й вірування. Козацький рід існує на світі доти, доки в ньому народжуються козаки-лицарі, які захищають свою землю від ворогів-нападників. А козакам, які поклали свої голови в бою, прощаються всі гріхи. 

Розлючений цим Чорт укладає парі зі Святим Петром, який зможе полонити і утримати до Різдва найкращого і найхоробрішого козака Семена. Так, Чорт отримає можливість знищити весь козацький рід на землі. Але на відважного козака не діють чари і його неможливо залякати чи купити.

«Памфір»

За сюжетом стрічки режисера Дмитра Сухолиткого-Собчукадія відбувається у невеликому населеному пункті неподалік кордону з Румунією. Головний герой Леонід на прізвисько Памфір (Олександр Яцентюк), контрабандист у минулому, обрав чесне життя, та роботу заробітчанина у Європі. Напередодні свята Маланки він ненадовго повертається до жінки, сина і батьків, але через певні обставини змушений знов стати контрабандистом, але вже востаннє звалити на свої плечі важкий вантаж, щоб перенести його через кордон у Румунію.

«Тільки диво»

Це український фентезійний фільм режисерки та сценаристки Олени Каретник, сімейна різдвяна казка, події в якій відбуваються в Малий Льодовиковий період. За сюжетом, юнак Северин та його сестра Аніка задля порятунку хворого батька долають низку випробувань та потрапляють у вир пригод. Події фільму розгортаються в переддень свята Миколая. Під дією різдвяного дива головні герої не лише долають труднощі, а й знаходять справжнє кохання та будують міцну дружбу.

«Креденс»

Художній фільм авторства українського кінорежисера Валентина Васяновича. «Креденс» – це різдвяна казка, котра схожа на страшний сон. Для того щоб просто жити і займатись своєю справою, головному герою Оресту необхідно пройти неабиякі випробовування. Чому так влаштоване життя? Чи варто йти на компроміс з самим собою заради міфічних благ? Це головні питання, що турбують героя. Дія фільму відбувається у зимовому Львові.

«Пригоди S Миколая»

Cімейна комедія режисера Семена Горова. Українські Карпати: до другокласника Артема напередодні Дня Святого Миколая несподівано з'являється сам Миколай. Насправді, це злодій у костюмі чарівника. Хлопчику разом з сестрою-підлітком та місцевою дітворою доведеться проявити справжню сміливість, згуртованість і винахідливість, аби перемогти злодія і врятувати справжнього Супер Миколая.

«Все буде Ок! Новорічна казка для дорослих»

Режисер кінокомедії – Тарас Бенюк. За сюжетом, крім курйозних і драматичних ситуацій, в які потрапляють головні герої фільму: Ліза (Ірина Бенюк) та її ексцентрична мама (Ірма Вітовська), буде багато Карпат. Ліза, замість Польщі, куди вона їхала на заробіток, опиняється вранці в передноворічному гірськолижному курорті Буковель без грошей і речей. Курорт виступає місцем, де відбуваються несподіванки, курйози і новорічні чудеса. Головна героїня знаходить тут і кохання, і дружбу.

«Вечори на хуторі біля Диканьки»

Фантастичний фільм режисера Олександра Роу за мотивами оповідання Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом». Актори розігрують казкову історію, що сталася на українському хуторі поблизу Диканьки в ніч перед Різдвом, коли коваль Вакула, осідлавши чорта, привіз своїй коханій Оксані черевики цариці з російської столиці — Санкт-Петербурга, отримавши від неї ультиматум.

«Різдвяна історія з Тіною Кароль»

Українська виконавиця Тіна Кароль пропонує глядачам новий проект, присвячений новорічним та різдвяним святам. Головний герой фільму Женя Лебедин знайшов під ялинкою подарунок – книгу, що переносить його у фантастичний світ, сповнений любові й тепла. У цьому світі казка переплітається з реальністю, а традиції із сучасністю.

Тіна Кароль постає в образі матері, носія української традиційної культури, яка знайомить із стародавніми українськими щедрівками та колядками у новому виконанні. 

«Колядки на Кудрявці»

Різдвяний музичний фільм. Вісім автентичних колядок зібрали в спеціальних пошукових експедиціях і вони знайшли нове дихання в поєднанні з електронним саундом Ярослава Маяка та вперше пролунали на широку аудиторію голосами відомих українських артистів: JAMALA, DANTES, WELLBOY, Tонка, Lely45, ЮЮ, Tery, ЩукаРиба.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024