Олександр Михед став лауреатом Премії імені Юрія Шевельова 2023

18 Грудня 2023, 10:48
Олександр Михед. Фото: Український PEN 308
Олександр Михед. Фото: Український PEN

Лауреатом Премії імені Юрія Шевельова у 2023 році став український письменник Олександр Михед за книжку «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення».

Про це оголосили під час прямої трансляції церемонії 17 грудня.

«Це надзвичайна честь, неочікуваність отримувати відзнаку за книжку, яка не планувалась, книжку яка не мала бути, книжку, яка почала з’являтись в перший день повномасштабного вторгнення... Щодня боротьба ведеться за існування України – стоншується межа між епохами. Віру в силу літератури повертає відчуття зв’язку з поколіннями українських письменників та письменниць, які вже зустрічалися з тим самим ворогом і проходили крізь те саме пекло. Моя література завдячує їм. Я просто мрію, щоби в житті моїх колег, щоби в моєму житті знову настав час, коли виникатимуть ситуації, нагоди і можливості, аби відкрити мовознавчі чи літературознавчі праці пана Юрія Шевельова з дуже конкретним запитом: "Що взагалі про все це думає Шевельов?» – сказав у своїй промові Олександр Михед.

«Позивний для Йова» письменник почав писати у перший день повномасштабної війни Росії проти України. Робота над виданням тривала 13 місяців. У книзі автор описує історії зі свого життя та життя своїх друзів під час повномасштабної війни, зокрема про своїх батьків, які майже три тижні перебували під окупацією в Бучі.

«Крізь цю книжку говорить не лише сам Михед. А говорять історії вбитих на трасах під час евакуації, закатованих в окупованих селах, розбомблених під час сну в багатоповерхівках, убитих під час виконання бойових завдань. Убитих і замучених цим російським злом. Тому ця книжка є, в чомусь, нашим спільним голосом», — сказав Володимир Єрмоленко, президент PEN Ukraine.

До короткого списку також увійшли:

  • Катерина Зарембо, «Схід українського сонця»;
  • Галина Петросаняк, «Наш сусід Альберт Гофман».

Також цьогоріч вручили дві спеціальні відзнаки. Першу — посмертно — Андрію Гудимі «за смак до життя і слова, з глибокою вдячністю Герою за чин» за книжку «69 спецій для Серця».

Другу відзнаку «за віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці» — отримав Андрій Содомора за книжку «Під чужою тінню».

Володарем ще однієї Спеціальної відзнаки Капітули за віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці стане Андрій Содомора за книжку «Під чужою тінню» видавництва «Літопис».

Переможець премії Олександр Михед отримав статуетку Бронзового Ангела, виготовлену скульпторкою Світланою Карунською, а також грошову премію.

Довідково: Олександр Михед – український письменник, культуролог, культурний менеджер. Член українського ПЕН.

Премія імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику. Нагорода названа на честь Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику, та відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. До розгляду приймаються художні або наукові есеї українських авторів, опубліковані в паперовому вигляді протягом календарного року.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024