У луцькій Галереї мистецтв відкрили дебютну виставку Олександра Наумюка

13 Грудня 2023, 17:47
«Очеретяні стежки» РЕПОРТАЖ 1224
«Очеретяні стежки»

Ліричну серію живопису про природу Волині «Очеретяні стежки» презентував луцький художник Олександр Наумюк

Його першу персональну виставку відкрили 11 грудня в малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України й вона триватиме протягом двох тижнів.

Пейзажі про рідний край Олександра Наумюка відомі луцьким шанувальникам сучасного українського малярства, адже його твори неодноразово експонували на збірних виставках-салонах ВО НСХУ. Вже тоді вони привернули увагу фахівців, любителів живопису стриманою експресією, колористикою й відданістю красі волинської природи. 

В мистецькому резюме художника зазначені також всеукраїнські виставки в Києві, Дніпрі. Та все ж свою першу персональну презентацію Олександр провів саме в рідному місті, де народився, отримав мистецьку освіту й творчо працює дотепер.

«Серед молодих митців Волині Олександр вирізняється своєю ліричністю, настроєвістю, душевністю. Він також бере активну участь у виставковій діяльності нашої організації. Така талановита, достойна молодь потрібна спілці», – відгукнувся про молодого митця голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук.

Художниця, членкиня ВО НСХУ Катерина Ганейчук привітала автора й представила його першим глядачам. Вона звернула увагу на технічну досконалість творів, їхню глибину й медитативність на противагу крикливим, часом агресивним подачам молоді в сучасному мистецтві, зауваживши, що про любов необов’язково голосно кричати.

«Для мене Олександр – великий естет та інтелектуал, талановита, скромна молода людина. Зараз дуже важко зібратися з силами й натхненням в такі важкі темні часи. Але я щиро переконана, що саме мистецтво нас і підтримує – наш дух, віру, надію. І я думаю, що говорити про великі речі можна простими прикладами. Кожен з нас виріс в цій гамі, тихому колористичному просторі – це всім нам відгукнеться», – запросила вона до перегляду друзів, родину автора, колег-митців, численних гостей презентації.

Автор виставки подякував за підтримку своїй мамі, Анні Іванівні, а також родині, педагогам і друзям, спілці художників і особисто Катерині Ганейчук. Він розповів, що пейзажі написані на берегах озера в Теремно та річки Стир протягом 3-ох років.

«Я ходив на етюди, малював. І я відчував, що я співзвучний з цими роботами, тому мені було приємно це малювати, відчувати, пропускати крізь себе. Всі роботи, крім нічних, малювалися з натури – тому кожна з них має свою історію, можна про кожну оповідку якусь написати. Кожна робота – це вихід на етюди з етюдником, кілограмами фарби, палітрою, з розмовами з незнайомими людьми. Деякі роботи писалися в дощ, коли фарба не приставала на полотно, залите водою. Я вам рекомендую по хвилині приділити кожній картині, щоб побачити все, що там є. Буду дуже вдячний за письмові відгуки в книзі», – закликав публіку до спілкування Олександр.

«Для нашої родини, в якій багато художників, це велика подія. В школі Саша ходив на художній гурток, а потім сам здав екзамени і вступив у художню школу. Були дуже хороші вчителі, які казали, що він – здібний хлопець. Я в ньому ніколи не сумнівалась. Ще як він народився, я знала, що він буде найкращий в світі!», – з хвилюванням привітала сина Анна Іванівна й побажала гостям приємних вражень від перегляду.

Класна керівниця, вчителька математики Тетяна Баранчук нагадала Олександру давню розмову про те, ким він стане за 10 років. Вона анітрохи не сумнівалася в його мистецькому покликанні і мріяла прийти на його персональну виставку. Вчителька історії Оксана Ярмош зауважила, що Олександр насамперед – гарна людина, патріот, і висловила захват його волинськими пейзажами.

Жвавий обмін враженнями біля полотен, вітання, фото- й автограф-сесія молодого митця, спілкування глядачів склали неформальну частину презентації.

Виставка «Очеретяні стежки» Олександра Наумюка відкрита для вільного огляду для усіх охочих в малій залі Галереї мистецтв спілки художників. Кожен глядач може поділитися враженнями про твори в книзі відгуків.

Довідково: Олександр народився в 1991 році в Луцьку. Навчався в місцевій гімназії №18. У віці 13 років почав навчання в Луцькій художній школі. По завершенню основного курсу в педагога Г. Саніна вступив на спеціальність «графіка», потім – «текстиль» (педагоги Л. Манько, Л. Салинська, Г. Івашків). З відзнакою закінчив Інститут мистецтв

Волинського національного університету імені Лесі Українки за спеціальністю «образотворче мистецтво та монументальний живопис» (викладачі А. Чихурський, О. Берлач). Дипломний керівник – Геннадій Юр’єв.

Виставки за 2023 рік: Зимовий салон (ВО НСХУ, Луцьк), Весняний салон (ВО НСХУ, Луцьк), всеукраїнська Трієнале «Живопис-2023» (НСХУ, Київ), всеукраїнська художня виставка «Чарівні барви Дніпра» (ДО НСХУ, Дніпро), Осінній салон (ВО НСХУ, Луцьк), всеукраїнський культурно-мистецький захід до Дня художника (НСХУ, Київ), всеукраїнський культурно-мистецький захід до Дня Збройних сил України «З Україною в серці» (НСХУ, Київ), всеукраїнська Різдвяна виставка (НСХУ, Київ).

Фото Олега БУРЛАКИ та Маші ПИЛИПЧУК

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024