Музиканти зможуть отримати гранти на відновлення інструментів, які постраждали під час війни

06 Грудня 2023, 16:47
Фото ілюстративне 616
Фото ілюстративне

В Україні стартувала грантова програма Instrumental, яка допоможе музикантам придбати або відновити інструменти, які постраждали під час війни.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики.

Заявки на програму приймає освітньо-концертна платформа сучасної академічної музики Kyiv Contemporary Music Days (KCMD).

Програма передбачає надання фінансової підтримки у розмірі до 5200 євро.

«Instrumental є підпрограмою Фонду підтримки української академічної музичної спільноти KCMD, що діє з березня 2022 року. Аналізуючи потреби, що виникали протягом роботи Фонду, ми виявили, що багато музикантів, які були змушені переїхати через війну, потребують допомоги у придбанні музичних інструментів для продовження своєї професійної діяльності. Інструменти важливі не лише для виконавців: вони необхідні також у навчальному процесі та для написання музики (наявність або відсутність певних інструментів в Україні безпосередньо впливає на здатність українських композиторів створювати твори для цих інструментів). Тому запит на музичні інструменти виходить далеко за межі персональних потреб музикантів — це інфраструктурна проблема», – зазначив Лесь Виноградов, керівник програми Instrumental.

З 5 грудня 2023 року подаватися на програму Instrumental можуть фахівці у сфері академічної музики в Україні: виконавці, композитори, музикознавці, викладачі тощо. 

У поняття «інструмент» входять власне музичні інструменти, програмне забезпечення та інші технічні засоби, необхідні для професійної діяльності у сфері академічної музики. Гранти можуть бути використані на придбання нового або вживаного інструмента та аксесуарів до нього, а також на ремонт, реставрацію, обслуговування та покращення наявного інструмента. Програма Instrumental передбачає покриття як повної вартості інструмента, так і частини вартості за умови, що заявник має кошти на покриття решти суми.

«Ми впевнені, що програма Instrumental стане важливим кроком у відновленні та підтримці музикантів, які постраждали від війни. Програма дасть змогу музикантам не лише продовжити творчу діяльність, але й знайти нові шляхи професійного для персонального розвитку. Сподіваємося, що ця програма стане підтримкою та свого роду сигналом для розвитку професійного музичного життя в Україні навіть у складні часи», – каже Дмитро Бабенко, координатор міжнародних проєктів Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти.

Заявки на участь у програмі Instrumental приймають до 15 січня 2024 року через онлайн-форму на вебсайті KCMD.

Про результати відбору оголосять на початку березня 2024 року. Розглядатиме та оцінюватиме заявки Рада, що складається з українських фахівців у сфері академічної музики. Критерії відбору: обґрунтованість потреби у конкретному інструменті, активна професійна діяльність у сфері академічної музики, професійні досягнення та потенціал заявника для презентації України на міжнародному рівні.

Щоб взяти участь у програмі, заявники повинні бути повнолітніми, мати громадянство чи резидентство в Україні та подати документи про підтверджений досвід у сфері професійної академічної музики. Докладніше про вимоги можна дізнатися на сторінці програми Instrumental.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024