У Луцьку відкриють виставку, присвячену «матері польської Солідарності» Анні Валентинович

07 Грудня 2023, 12:05
Анна Валентинович АНОНС 1096
Анна Валентинович

Лучан та гостей міста запрошують на відкриття виставки, присвяченої співзасновниці польської «Солідарності» родом з Волині – Анні Валентинович.

Подію, яка відбудеться 9 грудня о 16:00 у пабі «1В» (Перший Волонтерський), організовують Центр імені Анни Валентинович у Рівному та Національна мережа гіперлокальних медіа Район.in.ua. Щоб взяти участь, потрібно зареєструватися за посиланням.

Анна Валентинович, у дівоцтві Любчик, народилася на хуторі біля села Сінне (нині Садове), що на ГощанщиніПро її українське коріння активно заговорили у 2010 році, після Смоленської катастрофи, в якій жінка загинула.

Певний час довкола її походження у медійних колах точилися дискусії – Анна у ранньому віці потрапила до Польщі та довгий час не мала контакту із українською родиною.

43 роки тому на польській корабельні розпочалися протести працівників, які переросли у рух проти комуністичної системи. На суднобудівному заводі імені Леніна у Ґданську 14 серпня 1980 року працівники виступили на захист незаконно звільненої Анни Валентинович.

Так Анна Валентинович стала однією із ключових фігур профспілкового руху «Солідарність» у Польщі, який поступово переріс у суспільно-політичний. Нині її постать називають об’єднавчою у демократичному поступі Польщі та України.

У 2020 році впливовий американський тижневик «Time» визнав діячку однією зі 100 найважливіших жінок 20 століття.

На виставці представлять 15 слайдів (стендів), які за допомогою прижиттєвих світлин громадської діячки, теперішніх фото з села Садове на Гощанщині, а також картин білоруського художника Олексія Контара, розповідають про Анну Валентинович.

Виставку можна відвідати за адресою: вулиця Шевченка, 2 (адреса відома як офіс Народного руху України).

Нагадаємо, що ідея створення Центру імені Анни Валентинович у Рівному виникла під час Міжнародної наукової конференції, присвяченої українсько-польським стосункам та постаті Анни Валентинович, яка відбувалася у Острозькій академії у жовтні 2023 року.

Читайте також: На Рівненщині діятиме центр імені Анни Валентинович – «матері польської Солідарності»

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024