Рукописи: львівський художник Олег Давиденко презентував у Луцьку виставковий проєкт

28 Листопада 2023, 18:54
Олег Давиденко ФОТО 741
Олег Давиденко

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку відкрили виставковий проєкт «Рукописи».

Усі презентовані роботи – це живопис, графіка та інсталяції львівського митця Олега Давиденка, які він створював у різний час. Найновіші твори в експозиції – це живописні полотна під назвою «Каліграфії війни». Презентацію відвідала журналістка Район.Культура.

Ці роботи художник символічно об'єднав хрестами червоного та чорного кольору. А надихнув Олега Давиденка на створення цієї серії, початий, але незавершений вишитий рушник із зони бойових дій.

Проєкт «Рукописи» об'єднує серії  «Локдаун», «Скоч», «1941» та інші.

«Каліграфія у моєму сприйнятті видозмінюється до нового мистецького жесту, де звичне привабливо-естетично-експресивне сприйняття в процесі творення трансформується в трагічно-жахливу-агресивну дійсність війни», – каже художник.

На виставці можна побачити різноманітні формати, техніки та матеріали. 

Однією з інсталяцій є письмовий стіл, який ніби застиг у локдауні. Цією роботою автор показує, як власне й створювались мистецькі аркуші паперу в той період. Митець буквально жив на своїх роботах: пив чай, їв та спав на них. 

Виділяється серія, де художник застосував петриківський розпис. 

Серед живопису можна знайти й справжню витончену графіку, писану графітом.

Серія, присвячена 1941 року – концептуальна. Олег Давиденко лишив альбом, де усі відвідувачі можуть залишити спогади того злощасного року. Розповісти, що їм розповідали про початок війни бабусі й дідусі, або ж батьки.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024