Молодий митець презентував проєкт-телепорт «Внутрішнім дітям» в луцькій Галереї мистецтв

21 Листопада 2023, 13:44
Виставка Владислава Лебедя РЕПОРТАЖ 1210
Виставка Владислава Лебедя

Яскраві життєрадісні кольори, «дорослі» теми у призмі дитячої безпосередності, відкритість і щирість показані у роботах 21-річного Владислава Лебедя на його першій персональній виставці «Внутрішнім дітям». 

Презентація відбулася 18 листопада в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України. Її відвідала й журналістка Район.Культура.

Молодий лучанин малює з раннього дитинства, займається хіп-хопом, студіював малярство в «Арт кластері» волинської мисткині Катерини Ганейчук, бо, за його словами, традиційна академічна освіта його не надихає, а навпаки – демотивує до творчості. В 2023 році Владислав вперше усвідомив себе художником і оцінив власні роботи як повноцінні твори мистецтва. 

Першими глядачами його малюнків стали учасники маркет-фестивалю «Метушня», а наступним мистецьким кар’єрним кроком стала участь в збірній виставці спілки художників «Осінній салон». Початківцю вдалося привернути до своїх творів – по-дитячому барвистих і сміливих – увагу художників-професіоналів і вибагливої публіки, яка не пропускає виставок в Галереї мистецтв.

Катерина Ганейчук відгукнулася про Владислава як про учня, який з самого початку чітко висловив їй своє бажання стати художником, зосередившись на творчому процесі як місії. Як сказав хлопець: «Я не шукаю, я створюю!».

«Найбільше я в ньому ціную щирість і сміливість. Дуже багато молоді намагається сподобатись по невпевненості на початках своєї діяльності – сподобатись глядачу. А Влад впевнено малює, пише так, як йому хочеться, і це дуже приємно сприймається, викликає купу позитивних емоцій. Я сьогодні бачу стільки друзів, прихильників твого таланту. Вітаю тебе з виставкою! В добру путь! Як ти будеш себе розвивати себе ментально, духовно, емоційно, це проявиться в твоїх роботах», – побажала вона дебютанту.

«З самого початку я сприймав цю виставку як спосіб щось передати комусь – як Провідник. Я – Провідник радості, Сонця. Нехай внутрішня дитина кожного з вас сьогодні відкриється. Мені плювати, хто ви і скільки вам років, у що ви одягнені, ваш розмір ноги…Сьогоднішній день виставки – особливий, бо внутрішня дитина – різнобарвна. Я хочу, щоб ви відкрили в собі цю дитину і дозволили їй трохи подихати», – звернувся митець до численних друзів і гостей події.

Владислав запропонував глядачам закрити на хвилину очі і відкрити їх в новому амплуа – в тілі дитини, яка бачить все навколо себе вперше, і знайти особисте послання в одній з картин. Ось чому автор назвав цю виставку проєктом-телепортом – в світ дитячого сприйняття світу без нажитих стереотипів, непотрібних умовностей та зверхніх статусів.

«Мені дуже сподобалися роботи Влада, і я зрозуміла, що це є перспектива. Сумніви бувають завжди – без них художник не росте, це як гойдалка. І коли починаються сумніви, приходить розуміння: треба чи не треба, відкривається нове бачення, новий діапазон і головне – відкривається серце. Сумніваєшся і віриш, і віра перемагає! Ти стаєш художником! Всі ці емоції й почуття, закладені природою, потрібно проходити, щоб потім через картини, спілкування розказати світу, хто ти є насправді», – з розумінням висловилась про ініціацію в малярстві, який проходить молодий колега, легендарна мисткиня Олена Бурдаш.

Сміх, оплески, вітання, спів, спогади й жарти, спонтанне малювання, дивні танці – люди в галерейній залі рефлексували на відкритість Владислава, веселкову енергетику його малюнків так само весело й розкуто. Відчувалося, що і митець, і глядачі – на одній хвилі.

В експозиції виставки увагу привертає інсталяція «Ліхтар»: людська фігура, змонтована і скріплена клеєм із залізного дроту, коробки з-під чипсів, туалетного паперу, пари кросівок та лампочки. Це спільна робота Влада і Перебенді, «загадкового персонажа, причетного до події».

Під час презентації Влад навіть виголосив коротку, щемливу вдячну молитву Перебенді. Хто це? Друг, фіксер, комунікаційник митця – Олександр Селюк. Протягом події він невтомно фільмував процес спілкування, контролював освітлення й фонову музику, захоплено розповідав глядачам про обдарованого хлопця.

Виставка «Внутрішнім дітям» Владислава Лебедя відкрита в Малій залі Галереї мистецтв спілки художників для вільного перегляду наживо протягом 3 тижнів.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024