«Свідки дзеркала»: у Рівному презентували новий роман Алли Рогашко

13 Листопада 2023, 13:09
Алла Рогашко РЕПОРТАЖ 675
Алла Рогашко

У «Світлиці» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки презентували новий містичний роман Алли Рогашко «Свідки дзеркала».

Подія відбулася 9 листопада у межах першого Книжкового форуму. На зустріч при свічках зібралися прихильники літературної творчості рівненської письменниці, студенти та викладачі місцевих вишів. 

«Свідки дзеркала» – новий містичний роман Анни Рогашко, під час створення якого з авторкою траплялися «невипадкові випадковості». Чому цей роман авторка писала найдовше, але він – найменший за обсягом, та як склалася доля прототипа героя твору дізнавалася журналістка Район.Культура.

Авторка розповідає, що писала книгу майже три роки, двічі починала друкувати у видавництві Мандрівець, але щось заважало. Романтична лінія, яка властива творчості Алли Рогашко, присутня й у новому творі. Ідея написання ж з’явилася зі сну. Взагалі письменниця часто використовує власні сни для сюжетів книг, адже вже 12 років їх занотовує у записники, які ночують з нею в ліжку, що за цей час вся ковдра пописана ручкою.

«Я бачила дзеркало, яке висне у повітрі. Воно просто висло, що мені було цікаво. Я ж була в білій довгій старовинній сукні. Капелюшок приміряла, рукавички. Тож цю ідею взяла. Вийшов настільки химерний сюжет, що я б сама його не написала. Єдина книга, яку я написала сама це «Крізь безодню до світла». Там немає містики, там реальні прототипи, реальні події», – ділиться авторка. 

Аби запам’ятати власні сни Алла Рогашко ділиться лайфхаком.

«Ми коли прокидаємось відразу відкриваємо очі і біжимо. А треба, не дивлячись у вікно, це записати, тому краще їх зашторити», – каже письменниця.

Жінка розповідає, що їй пишеться лише в натхненні і потоках, особливо увечері та вночі. До роботи ставиться серйозно, детально підбирає світло та навіть музичний фон, без якого ніколи не працює.

«Космос вам посилає ідеї?» – жартує завідувачка відділу з гуманітарних наук Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Олена Сисюк.

«Це все пишеться пізніми вечорами, ночами. Я люблю вимкнути світло, щоб це в темряві було. Я пам’ятаю писала «ЇЇ сукня» і на мене павук спустився», – усміхається письменниця.

Алла Рогашко зазначила – головні герої «Свідки дзеркала» мають прототипи.

«Я люблю цікавих особистостей, тобто непересічних. Я його навіть не бачила, ми просто певний час листувалися в інтернеті. Він розповідав дуже багато цікавого, теж містична натура, йому теж цікаві сни, а мене це зачіпає. Тут є його сни і він дійсно з Житомира. Початок книги взяла з його життя», – розповідає авторка.

Чоловік не любив своє місто, «він мучився». Тому Алла прописала, що герой кинув все і поїхав за покликом серця. Через деякий час саме так вчинив прототип і виїхав у Київ – шукати своє покликання. Журналістка не вірить у випадковості, послуговується  доленосністю.

«Я у збіги не вірю, у мене таке не раз було. То я так, обережно ставлюся до цього – вбивств не роблю», – пояснює письменниця.

Роман приваблює читачів не лише обкладинкою, а й назвою «Свідки дзеркала». Чому у роману така назва романістка розповіла журналістці Район.Культура.

«Дзеркало – це портал. Герої у нього входять і потрапляють в магічне безчасся, там блукають потрапляють у свої попередні втілення. Мене цікавить шлях душі в широкому значені. Вони стають свідками своїх попередніх втілень, попередніх життів, проживають заново ці всі фрагменти певні. Ось тому свідки і дзеркало, бо саме воно допомогло їм в цьому», – пояснює письменниця.

Нині Алла Рогашко працює над сьомим романом, пише вже третій рік, хоча ідея з’явилася ще дев’ять років тому. Вона кілька разів бралася за його написання, всі ці початки відкидала, проте зараз з новим світовідчуттям підійшла до цього. 

«Всьому свій час», –  каже письменниця.

Про наступний роман натякає, що в ньому не буде любовних ліній, проте буде багато історії. Майже в кожній її роботі є місце для історичних подій переважно кінця XIX столітті.

«Оскільки я вірю в реінкарнацію, що душа вічна, а не ми помираємо і все закінчується. Я відчуваю, що моя душа десь в той період могла бути», – зізнається авторка.

Важливим аспектом письменництва авторка вважає пошук видавництва.

«Для четвертого роману я дуже довго шукала видавця. Згодом домовилася з одним київським видавництвом, що він видасть книгу за умови, якщо приберуться локації. Не хотів, щоб там звучало Рівне, мовляв, це обмежить коло читачів. І так відбулося, що він зник. Він не виходив на зв'язок і я його не чіпала. Я звикла довіряти Всесвіту, тому я подумала, що так має бути. Щось має бути інше. І мені знайшовся тернопільський видавець», – ділиться Алла Рогашко.

Гості мали можливість не тільки поставити питання авторці, а й прослухати уривок нового роману у виконанні відомого диктора Корнія Демидюка.

«Її вуста почали промовляти молитву. Не тямила, звідки йшли всі ті слова, звідки вона знала, що казати: певно, підсвідомість зчитувала їх із незримої Книги пращурів. Спершу затулила лице долонями, відтак вільно розкинула руки, поволі підіймаючи їх долонями догори й підводячи голову. Хтось мовби керував її рухами, мовою, свідомістю й підсвідомістю – усією нею. Коло пращурів лишалося непорушним.

Раптом виразно відчула присутність Хранительки. Так і є. Стихнувши, вона обернула голову й помітила невиразну тінь, що непорушно бовваніла в гущавині поміж двома каменями. Лиш ледве помітні темні контури нагадували довгу плащ-мантію з пишним каптуром на голові. Однак вона відчувала її кожною шпаринкою єства.

Ось воно! Починається...»

Впродовж зустрічі розіграли «гостинчик» від письменниці для найактивнішого учасника заходу, проте, не змігши визначити одного гостя, подарунок розділили двоє.

«Мені дуже сподобалась подія. Я ставив багато запитань, бо я сам пробую себе у письменництві, пишу пісні, тому мені дуже цікаво знати про що взагалі говорять і пишуть люди», – ділиться один з переможців Артем.

ДовідковоАлла Рогашко – письменниця, журналістка, сценаристка родом з Дубенщини, наразі живе у Рівному. Закінчила Рівненський державний гуманітарний університет (музично-педагогічний факультет). Публікувалася в альманасі «Нова проза», художньо-літературному порталі «Захід – Схід», на книжному порталі «Буквоїд», у збірках «Львів. Смаколики. Різдво», «Львів. Вишні. Дощі». У своєму доробку має шість романів «Осіннє Рондо місячної ночі», «Крізь безодню до Світла», «Її сукня», «Сни з колодязя», «Провидець», «Свідки дзеркала».

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024