Трибуна вільних людей: у Луцьку презентують книгу про місцеву газету 90-х років

23 Жовтня 2023, 14:28
Упорядник книги Андрій Криштальський АНОНС 1582
Упорядник книги Андрій Криштальський

Запрошують на презентацію книги, де зібрали спогади про газету «Народна трибуна».

Подія відбудеться 28 жовтня о 15:00 в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. Про це журналістам Район.Культура розповіли організатори.

Книга має назву «Трибуна вільних людей». Вона розповідає про газету «Народна трибуна», яка виходила друком у Луцьку на початку 90-х років ХХ століття і стала унікальним явищем у процесі боротьби за Незалежність України. Упорядником став волинський письменник, журналіст та видавець Андрій Криштальський.

Письменник каже: коли розвалювався Радянський союз, газета «Народна трибуна» стала газетою вільних людей. 

«У ній не тільки журналісти були вільними журналістами, могли вільно писати, а не на замовлення. А й читачі, шанувальники і друзі газети були вільними», – пояснює вибір назви для книги Андрій Криштальський. 

Видання містить спогади її редактора, відомого письменника, публіциста і громадського діяча Івана Корсака, учасників колективу газети, а також відомих волинян – її читачів.

Книга проілюстрована світлинами, які «проливають світло» на бурхливі події відродження національної гідності українців, боротьби проти російського тоталітарного режиму.

За словами упорядника, ідея створити книгу про газету з'явилася ще до повномасштабної війни. А до 25 лютого 2022 року запланували зібрати усі матеріали та починати друкувати. Але війна перешкодила планам.

«Десь у січні ми зустрілися з Віктором Івановичем (ред. – син Івана Корсака) і подумали, щоб могло увійти у книгу. Щоб це не була просто складена зі спогадів журналістів книга, а щоб в ній було щось більше. Щоб книга показала не тільки людей, які працювали у книзі, але й людей, які читали ту газету. А в редакціях кипіло від обговорень. А це був 1991 рік», – розповідає Андрій Криштальський. 

У презентації візьмуть участь люди, які поділилися своїми спогадами для книги, працівники газети «Народна Трибуна».

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024