У Луцьку вперше презентували інклюзивну виставу-екскурсію

14 Жовтня 2023, 13:16
Легенди древнього Лучеська 536
Легенди древнього Лучеська

У Луцьку провели інклюзивну виставу-екскурсію «Легенди древнього Лучеська». Робота над постановкою тривала п'ять місяців.

Як розповіла Суспільному голова громадської організації «Батьків дітей із синдромом Дауна» Олена Мельник, виставу присвятили 18-й річниці створення організації.

Участь у постановці взяли 15 акторів та акторок із синдромом Дауна та дев'ять театралів з майстерні «Догори Дриґом».

Режисерка-постановниця вистави Руслана Порицька вважає, що головним упродовж п'яти місяців спільної роботи був розвиток акторів, а для молоді з театральної майстерні це також навчання толерантності та інклюзивності.

Інклюзивна вистава в Луцьку
Руслана Порицька

«Ми постійно проводили тренінги на їхнє орієнтування в просторі, на роботу тіла, на контактування, на відкритість, стресостійкість. Наш основний результат – це шлях і, як на мене, він був дуже вдалий, тому що він гуртував, він зацікавлював, вони з радістю бігли на репетиції і це для нас було ключовим успіхом», — зазначила Руслана Порицька.

Ролі русалоньки та янгола у виставі виконала 17-річна акторка театру «Сонячне сяйво» Уляна Сухачевська

«Ми робили цю виставу з Русланою Порицькою і дякуємо їй, що вона показує для нас такі класні події. Нам допомагали друзі з театральної майстерні, дякуємо їм, що вони були з нами», — говорить дівчина.

Інклюзивна вистава в Луцьку
Уляна Сухачевська

Мама Уляни, Тетяна Сухачевська каже, що головне, що діти отримали за час роботи над інклюзивною виставою — це дружба, обмін любов’ю та новий творчий досвід.

«Діти дуже допомагали один одному. Будь-яка ситуація, яка траплялася, настільки вирішувалася швиденько і гарно, що в них не було якогось бар'єра, що вони якісь інші. Вони відчували себе друзями, вони відчували себе потрібними і це було, напевно, найголовніше», — додала жінка.

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024