«Рівненський буквар»: презентували друге видання книги про найвідоміші місцеві пам'ятки

12 Жовтня 2023, 16:51
Презентація «Рівненського букваря» РЕПОРТАЖ 1163
Презентація «Рівненського букваря»

У Рівному презентували друге видання «Рівненського букваря», авторкою якого є письменниця та майстриня народної творчості Олена Медведєва.

Захід пройшов 11 жовтня у Міському будинку культури. Чим особливе друге видання книги, які визначні памятки області увійшли до букваря та чому його варто читати і дітям, і дорослим – дізнавалася журналістка Район.Культура.

У виставковій залі МБК зібралося чимало глядачів: діти, вчителі, краєзнавці, митці та громадські діячі завітали, щоб першими ознайомитися із новим виданням книги, яка від А до Я, сповнена історіями та світлинами з Рівненщини.

«Минуло сім років, відтоді як перший «Рівненський буквар» побачив світ. Минулого року 23 лютого була поставлена остання крапка в редакції і верстці другого видання. Але 24 лютого ми пережили повномасштабне вторгнення Російської Федерації на наші землі. І «Букварик» чекав аж сьогоднішнього дня. Тому де факто це третє видання, а де юре – лише друге. Книга переписувалася. Над нею я працювала разом з дітьми наших рівненських ліцеїв і гімназій. Сюди увійшли ті події, які ми прожили. Сюди увійшли наші здобутки, наша величезна цінність, наша боротьба, наші люди, наші діти», – розповідає авторка букваря.

Олена Медведєва зазначає, що присвячує цю книгу кожному воїну Збройних сил України, який боронить рідну землю, а також волонтерам і жителям тих країн, які підтримують та допомагають нашій державі в російсько-українській війні.

Надія Коркош, Соломія Давидюк-Богатько, Олена Медведєва

Модераторкою презентації стають юні читачки: 5-річна, яка вивчає літери за допомогою букваря, щоб наступного року розпочати навчання у школі, а також учениця 12 ліцею Надія Коркош, яку в 2021 році визнали лідеркою читання в Національній бібліотеці України для дітей. Надія прочитала 80 книг за рік.

«Мені подобається літера к, тому що з неї починається слово коник», – пояснює Соломія.

Дівчинка розповідає, що бачила коней у Рівненському зоопарку. Розповідь про нього також є в «Рівненському букварі», як і про Таємничі підземелля Рівного, камені спотикання, парк історичної реконструкції «Оствиця»,  футбольний клуб «Верес», стадіон «Авангард» чи рівненських олімпійців.

«Наша найбільша гордість – наші люди. Нам є ким пишатися і я особисто дуже пишаюсь близьким знайомством і творчою дружбою з пані Оленою. Її запальний характер, працелюбність, як у тієї бджілки. Вона летить всюди де краса, де дітки, де можна зібрати той врожай, найкращий, яким є наша Україна і наше місто. Жодна буквочка, яка потрапила у цей букварик, а під нею подія чи людина, не просто написані, вона до кожного доторкнулася, поїхала, сфотографувала, дізналася й через душу й серце виклала в цій книжці», – ділиться враженнями рівненська краєзнавиця Галина Данильчук.

За словами Олени Медведєвої, кожна літера в «Рівненському букварі» нова, їх створювали учні 35 рівненських ліцеїв та гімназій. Також до букваря увійшов новий альбом «Рівне і рівнята» з дитячими малюнками міста, де «Рівне стоїть рівно».

Буквар використовують і в освітньому процесі. Педагоги з Рівненської області на уроках проводять диктанти за розповідями з цієї книги, а також пропонують учням переказувати її уривки.

Читайте також: У Рівному презентували книгу про життя постраждалих від російського вторгнення

«Навчання розпочинається з абетки, а любов до рівного краю розпочинається з «Рівненського букваря». Я з собою взяла перше видання – навколо цієї книжечки, коли гуртуються дітки, вони не чують дзвінка ні на перерву, ні на урок. Тому що тут про рідну вулицю, про рідний дім, про свою школу, про видатних постатей. Вони дивляться на малюнки, збагачуються знаннями, їхня любов до краю лише примножується. Вони пишаються рідним краєм, тим, що вони є маленькою частинкою такої багатої землі. Книга справді настільна і для вчителів, і для бібліотекарів. За цими творами проводяться уроки літератури рідного краю. Ми диктуємо диктанти на тему «Лебединка», «Тунель кохання». Діти з величезним захопленням їх пишуть. Ця книга об’єднує, це те що нам дуже потрібно», – розповідає педагогиня рівненського ліцею «Центр Надії» Людмила Герус.

Її слова підтверджують і п’ятикласники ліцею, які зазначають, що залюбки читають цікаві історії з букваря, бо у них йдеться про знайомі їм місця, які вони бачать чи не щодня.

Створювати обкладинку для «Рівненського букваря» письменниця запросила художницю Анну Шабалову і її трьох синів. Так з’явилася неординарна «Рівненська брама», частинами якої стали пам’ятник Марії Несвицькій, Дубенський замок, «Оствиця», Тунель кохання і Рівненський зоопарк.

«Був момент, коли Олена мені запропонувала створити обкладинку для букварика. І я чесно кажучи погодилася, не сумніваючись. Тому що це колосальна можливість залишити мій маленький слід в історії нашого міста, оскільки тут живу я, тут народилися і живуть мої діти. Я вважаю, що така книга як «Рівненський букварик» має бути в кожного в сімї. Погортавши сигнальний примірник, я побачила дуже багато такого, чого навіть я, доросла людина, яка прожила все життя в цьому місті, ніколи не знала», – зізнається Анна.

Художниця та авторка вибрали пять знакових місць, які характеризують Рівненщину. Тоді Олена запропонувала Анні долучити до роботи її дітей.

«У мене є таке правило – я ніколи не дозволяю дітям торкатися моїх робіт, оскільки я професійний художник. Олена попросила, щоб діти були дотичні. Коли я намалювала основну частину, яка знаходиться в брамі, запитала Олену, чи варто давати дітям їх домальовувати. Бо результат може бути абсолютно непередбачуваним. Олена каже: «Так, я впевнена». Я посадила дітей, старшому девять і є двійнята, їм по пять років. Дала їм олівці й це, мабуть, були найбільш стресові 15 хвилин в моєму житті. Тому що вони дуже активно розмальовували, з натхненням таким, бо мама їм нарешті дозволила малювати в ілюстрації. В результаті я побачила, що це була геніальна ідея. Кращої обкладинки не можна було створити. Зі щирістю цих дітей, які намалювали це так, як хотіли, бо їм дозволили. Я дуже рада, що ми долучилися до цієї справи», – пригадує процес Анна Шабалова.

Окрім малюнків та текстів, написаний Оленою Медведєвою, до букваря також увійшли світлини рівненських фотографів: сина письменниці Андрія Медведєва, які він створив у шкільні та студентські часи та фотомитця Олександра Харвата.

Читайте також: З надією на омріяне мирне життя: у Рівному відкрили міжнародну фотовиставку у співпраці з корейськими партнерами

Загальний наклад книги складає дві тисячі примірників Усіх охочих наживо побачити «Рівненський буквар», який присутні вже назвали енциклопедією Рівненщини, та придбати примірник авторка запрошує відвідати наступну презентацію видання, яка відбудеться 18 жовтня у Рівненській бібліотеці для молоді.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024