Запускають благодійний онлайн курс про історію української анімації

11 Жовтня 2023, 15:33
Курс про історію української анімації 840
Курс про історію української анімації

Projector Institute та Довженко-Центр запускають благодійний онлайн курс про історію української анімації – кошти спрямують на відновлення архівних плівок українських мультфільмів у Довженко-Центрі. 

За допомогою курсу всі охочі поглиблять знання не лише про анімацію, а й про українську культуру загалом — за яких контекстів її творили та творять зараз. Основою дослідження є колекція анімаційних фільмів, яку зберігають у Довженко-Центрі в Києві. Зокрема, студенти переглянуть ексклюзивні фрагменти стрічок та тематичні фільми. 

«Не Діснеєм єдиним. Українська анімація — це не лише про технічні та художні погляди на створення мультфільмів. Це ціннісний пласт знань про нашу історію, культуру й ідентичність, який вартий дослідження», – кажуть організатори.

За шість лекцій опрацюють 5 періодів — від 1920-х і до сьогодні:

  • про що були перші твори та перші сутички з радянською владою;
  • як на розвиток індустрії впливали європейські й американські анімаційники;
  • як у добу застою й розквіту розкривались національні теми та критикувалась система й державні пропагандистські замовлення;
  • як позначився на анімації розпад СРСР та якими були перші роки незалежності;
  • як на індустрію нині впливають економічні кризи, революції та війна;
  • про що створюють роботи сучасні українські анімаційники. 

Куратори — представники Довженко-Центру: Альона Пензій, кінознавиця, кінокритикиня, культурна менеджерка, та Олег Оліфер, популяризатор та дослідник українського кіно й анімації.

Курс благодійний — усі кошти спрямують на відновлення архівних плівок українських анімаційних творів у Довженко-Центрі. Курс буде доступний на сайті Projector з 30 жовтня 2023 року. Для тих, хто зареєструється до цієї дати, діє знижка 5%. Зареєструватися можна за посиланням.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024