В Україні знімуть документальний фільм про кулінарні традиції різних регіонів

03 Жовтня 2023, 15:36
Ольга Мартиновська та Володимир Ярославський 681
Ольга Мартиновська та Володимир Ярославський

В Україні розпочали зйомки документального фільму про унікальні українські кулінарні традиції «Тісто».

Документальний проєкт розповість незвичні історії українців, які, кожен у свій спосіб, зберігає традиції національної кухні, розвиває, досліджує та осучаснює її. Це стрічка про об’єднання різних епох, свят і повсякденності, вишуканості та простоти, поглядів різних народів, про хліб та інші вироби з тіста як елемент культурного коду. У кожному куточку України тісто роблять по-різному, і новий проєкт покликаний дослідити це дивовижне різноманіття традицій. Про це пише Divoche.Media.

Ведучими проєкту FILM.UA Group стали шеф-кухарка, суддя «МастерШеф», засновниця кулінарної академії Ольга Мартиновська та шеф-кухар, співвласник ресторану Lucky Володимир Ярославський.

Творча група мандруватиме Україною — від Слобожанщини до Закарпаття, від Чернігівщини до Одеси — та спілкуватиметься з кухарями, пекарями, кондитерами, рестораторами, та й просто фанатами гастрономічних досліджень. Із кожним героєм фільму вони перебуватимуть у відповідній атмосфері: у старовинній хаті, на військовому полігоні, у селищі, ресторані у столиці, на міському автентичному ринку, у горах чи лісах.

Ці люди — автори, дослідники і хранителі рецептів, вартові традицій, пов’язаних із виробами з тіста. Глядачі дізнаються понад два десятки рецептів, а за допомогою відомих українських кухарів зрозуміють, якою є філософія хліба, борошна й тіста та як вони насправді всіх нас зв’язують між собою.

«Щоразу, мандруючи Україною, дивуюсь, як по-різному один продукт чи страву осмислюють залежно від регіону та локальних смаків. З тістом вийшло так само, бо якщо у центральній частині усім правлять галушки, то західні ґаздині вам запропонують медівник чи солодких пляцків. А на півдні хліб взагалі найчастіше додають у класичний форшмак. А ще ж затірка, вергуни, качана каша…» — розповів режисер-постановник Дмитро Кочнев, висловивши сподівання, що подібні проєкти впливатимуть на розвиток гастрономічного туризму в Україні.

Усі епізоди фільму супроводжуватимуться музикою різних історичних періодів — думи та козацькі пісні, обрядові мелодії та балади, автентичний спів, солдатські, ліричні, церковні та народні пісні в сучасній обробці. Автором музики є Cepasa.

Проєкт включатиме елементи анімації, які створюватимуть окремі історії всередині епізодів. Завдяки цьому глядачі мандруватимуть у часі та просторі та зможуть на власні очі побачити побут, культуру та й особливості минулих епох. Над створенням анімацій працюватиме режисер анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня» Олег Маламуж.

Окрім повнометражного фільму, автори мають на меті створити його адаптацію для стримінгових платформ та ютубі — короткі ролики, кожен з яких присвячений окремому регіону та герою. Також запланована серія кулінарних майстер-класів. За мотивами фільму створять книжку.

Проєкт реалізують за підтримки USAID та бренду «Хуторок».

Коментарі
31 Жовтня 2023, 10:33
Взагалі, це дуже цікаво. Сподіваюсь, що фільм буде про корисну їжу. Я, до речі, нещодавно почав купувати тільки таку їжу. Купую зелену гречку, гарбузову олію, яка містить багато поживних речовин та дуже корисна для нашого організму. Про її користь можна прочитати тут https://ecovill.com.ua/ru/garbuzova-olya-korist/
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024