Читання корони: що означає обряд, який побутує на Рівненщині та Волині

02 Жовтня 2023, 11:24
Обряд Читання корони 4681
Обряд Читання корони

У громадах Дубенського району Рівненщини побутує автентичний весільний обряд під назвою «Читання корони». Ця традиція не тільки збереглася, а й всіляко використовується на весіллях, зокрема, у селі Рачин Тараканівської громади.

Також обряд читання корони поширений у деяких громадах Волині. Весільний обряд на затвердження до списку нематеріальної культурної спадщини України спільно подали Рівненська та Волинська області.

Про особливості проведення цього обряду в ефірі Українського радіо Рівне розповіла директорка Тараканівського центру культури та дозвілля, носійка елементу «Традиція читання корони» Алла Грабар, – пише Суспільне.

Що таке обряд читання корони і як він відбувається

Зі слів Алли Грабар, обряд читання корони популярний у південній частині Рівненщини.

«Весільна корона — це весільний вінець білого кольору у вигляді стрічки, який мама заплітає в волосся своїй дочці після того, як прочитається відповідний текст, який теж має назву весільна корона. Тільки після цього наречена може зустрітися зі своїм коханим. Сам обряд унікальний тим, що коли мама одягає весільний вінець, вона благословляє свою доньку на самостійне щасливе життя», – розповіла Алла.

Весільний обряд на затвердження до списку нематеріальної культурної спадщини України спільно подали Рівненська та Волинська області. Директорка Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська зазначила, що спільне подання із Волинню цього обряду — невипадкове явище.

«Ми виявили, що на південній частині Рівненщини побутує цікавий самобутній елементний матеріально-культурної спадщини — Читання корони. Коли почалися активні дослідження і громадою, і безпосередньо ініціатором розвитку цього елемента Аллою Михайлівною, то виявилося, що дійсно елемент побутує активно й до цього часу саме в цих громадах, і прийшов він саме із Волині. Тому Волинська область, громади, які розташовані ближче до Рівненщини, є своєрідним ареалом побутування», — розповіла Ірина Рачковська.

Читайте також: Весільний обряд Рівненщини пропонують внести до списку нематеріальної культурної спадщини України

Обряд читання корони

«Все відбувається у нареченої вдома, це невіддільна частина весільних традицій, як і вінчання молодят. Тобто без читання корони наречена з дому не виходить. Після того, як наречений пройшов всі випробування викупу нареченої, він заходить у будинок. Наречена тим часом сидить повернута до всіх гостей спиною, ніхто її не бачить, і нахилена головою на стіл, а її руки скріплені в замок на шиї.

Далі дружки беруть весільну корону, у неї обов'язково має бути вплетена вічнозелена рослина — це чи аспарагус, чи розмарин. Дівчата на тарілці тримають вінець над головою. Дружба нареченого має зачитувати весільний текст урочисто, піднесено. Обов'язково має зробити репетицію, тому що якщо він прочитає негарно, то його в селі можуть цькувати, що не підготувався. Після кожного куплету весільної корони мають музиканти грати весільний туш. Вони мають почути це на подвір'ї. Після того, як він прочитає весільну корону, яка теж лежить на тарілці, то має цю тарілку побити. Якщо з першого разу тарілка не побилась — це не дуже добре, а б'ється вона на щастя. Після того, як він прочитав весільний текст, мама одягає нареченій вінець, підходить наречений, розщіплює її руки, перед тим поцілувавши їх три рази, і одягає їй весільні туфлі. Далі благословляють їх батьки в дорогу», — пояснила Алла Грабар.

Вона також додала, що весільний текст є різного типу. Вперше читання весільної корони зафіксували орієнтовно в 1930 році. В селі Рачин цей обряд зафіксували в 1945 році у сім'ї Сенюків.

Весільний текст корони підбирає наречена. Вона може його знайти у своїх подруг, які вийшли заміж.

«Зараз вже можна його знайти в інтернеті, є дуже багато різних видів. Але найбільше він передається від матері до доньки. На моєму весіллі читали весільну корону з 1979 року, яка читалася у моєї мами. Сам текст корони може бути дуже різноманітний. В ньому йдуть слова подяки батькам, прощання нареченої з дівуванням. Дружба, який читає, жартома звертається до дружок. Тобто можуть використовувати якісь певні сороміцькі звернення. І до музикантів, і до гостей, гарні побажання молодятам».

Алла Грабар зауважила, що текст корони може містити 40 куплетів. Вона продекламувала уривок:

«Узявши в руки цей вінок квітучий, я припрошую всіх гостей цього дому на цю щасливу і любу хвилину. І вас, музиканти, прошу, щоб ви слухали, вважали і нам до корони славу відіграли. Слава!».

Як зауважила директорка Тараканівського центру культури та дозвілля, обряд читання корони — це поєднання мами з донькою, проводжання доньки у самостійне щасливе життя. Зараз молодь активно використовує цей обряд на весіллях.

Особливості проведення обряду у Волинській області

Про особливості читання корони у Волинській області в етері Українського радіо Рівне розповіла Олена Мартинович, завідувачка відділу аматорського мистецтва та народної творчості Волинського обласного науково-методичного центру культури.

«В нас є носії цієї традиції. На сьогодні цей елемент поширений в області в шести громадах. Молодь цікавиться і постійно використовують обряд на своїх весіллях. Зараз, у зв'язку із повномасштабним вторгненням, а перед тим із коронавірусом, трошки менше проводять весіль тому і рідше використовують, бо все обмежено в часі. Корона на сьогодні складається не менше ніж з 12-20 куплетів, раніше взагалі до сотні читалося», — розповіла фахівчиня.

Вона також зауважила, що є певні відмінності у проведенні обряду між Волинською та Рівненською областями.

«Наскільки мені відомо, на Рівненщині дружки тримають тарілку з короною над головою молодої, а у нас — сват. Після кожного куплету на Рівненщині кажуть «слава!», а у нас в деяких регіонах можуть казати «слава!», «віват!», «прошу голос!», «прошу грати!». На Рівненщині, я знаю, що молодий будить молоду поцілунком, а у нас молодий тричі над головою молодої проводить хустиною», – поділилась Олена.

Мисткиня також зауважила на символічному значенні обряду: «Корона — один із обрядів, який спрямований на звеличення нареченої, підкреслення її вроди та моральних чеснот».

Тексти весільних корон як надбання громади

Як зазначила Алла Грабар, коли почали досліджувати обряд весільних корон в різних громадах, то знайшли близько 20 текстів.

«Хтось передає навіть свої старі зошити, де були записані. Це буде хороший стимул зробити музейну експозицію, щоб все-таки ці зразки зберігались. Коли ми зараз популяризуємо це в соціальних мережах, Дубенщина сильно оживилась. Люди активно долучаються в коментарях, показують свої фотографії весільної корони», – розповіла фахівчиня.

Ірина Рачковська зазначила, що для того, аби побачити обряд читання корони, слід завітати на найближче весілля в Тараканівській громаді. Хоча також проводять показові дійства для громадськості. Обряд читання корони збираються найближчим часом популяризувати.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024