«Обурює і наповнює люттю», – Артем Чех про анонсовану розмову Куркова з Гессен

21 Вересня 2023, 17:11
Андрій Курков 2998
Андрій Курков

PEN Canada анонсував подію на Міжнародному фестивалі авторів у Торонто. В межах фестивалю запланована дискусія українського письменника Андрія Куркова та американських письменниць російського походження Маша Гессен. Також у розмові візьме участь канадська письменниця Маргарет Етвуд. Тема зустрічі «Нотатки про вторгнення: Маша Гессен та Андрій Курков у розмові про війну Росії в Україні». 

Український письменник та військовий Артем Чех обурився анонсом цієї події та пригадав, як у травні він, його дружина Ірина Цілик та Артем Чапай відмовилися брати участь у подібному фестивалі в Нью-Йорку, який проводив американський ПЕН, саме через подію, в якій паралельно в рамках фестивалю брали участь Маша Гессен й «інші хороші руські (російський контекст, жертви тоталітаризму, оця вся болотна муть)». 

«Була домовленість, що ми приїжджаємо на фестиваль лише за умови відсутності там представників росії. Вже пізніше організатори забули про надані нам на старті гарантії, що на фестивалі не буде російських учасників, незалежно від їхніх поглядів. Ми не змовчали. Для багатьох наш демарш став поперек горла. Як результат – скасування події Гессен, їх вихід з ПЕН Америка, купа маніпулятивних статей у провідних журналах і газетах США and so on», – розповів письменник.
За його словами, така їхня позиція тоді була важливою. Вона була непохитною. І Андрій Курков не міг не знати про цей скандал. 
 
«Знав, звісно. І навряд чи забув. Але це не заважає йому зараз сісти за один стіл з Гессен. Напевно він розповідатиме багато правильних і банальних речей про Україну. Напевно навіть це принесе якусь користь. Але все це трохи смердітиме російським контекстом і болотною муттю. Можливо, є якісь сподівання на те, що Етвуд, яка сидітиме за тим самим столом, дещо нейтралізує той сморід, але не певен. Просто відтепер все, що говоритиме Андрій Юрійович з міжнародних майданчиків, видаватиметься мені нечесним і неправильним», – пояснює Артем Чех.
 
Також письменник зазначив, що відразу після нью-йоркського фестивалю поїхав в Бахмут.
«І отака маленька маніпуляція від мене. Після того нью-йоркського фестивалю я одразу поїхав здихати в Бахмут. Добре, що не здох. Курков поїде на інші важливі та великі майданчики, дискутуватиме про глобальне, забуваючи про те, що деталі часом важливіші. З них складається людина і мислитель. Але що вже… сірі бджоли не гудуть. Пане Андрію, я просто не можу не висловитися. Не задля шакалячого експресу (не мій шлях), просто промовчати – проковтнути. Так, обурює і наповнює люттю», – підсумував Чех.
Андрій Курков відповів на допис Артема Чеха:
«Готуйте лобне місце. Мені до хейту не звикати. Гессен заслала десятки тисяч доларів на допомогу Україні, до Росії має ще менше відношення ніж Шишкін, громадянин Швейцарії. Якщо проведете референдум щодо того: зрадник я чи ні і народ проголосує, що зрадник, то я замовкну і більше в міжнародному публічному просторі виступати на тему російської агресії не буду», – заявив письменник.
Довідково: Маша Гессен – російська та американська журналістка, письменниця, колишня директорка російської служби «Радіо Свобода», активістка ЛГБТ-руху. У 2020 році вперше в російськомовному просторі зробила камінг-аут як небінарна персона. В англомовному просторі Гессен використовує займенники they/them (вони/їм).
 
Є авторкою дванадцяти книг, у тому числі «Майбутнє — це історія: як тоталітаризм відновив Росію», відзначеної Національною книжковою премією та «Людина без обличчя: малоймовірне зростання Володимира Путіна». Штатний журналіст The New Yorker і лауреат численних нагород, зокрема стипендій Гуггенхайма та Карнегі. Гессен викладає в Бард-коледжі та живе в Нью-Йорку. 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024