Занизування, гладь і ретязь: як рівненська майстриня вчить вишивати сорочки з автентичними орнаментами

17 Вересня 2023, 18:24
Фото: Суспільне Рівне 728
Фото: Суспільне Рівне

Майстриня Ганна Гордієнко проводить майстер-класи у Рівному для людей, які хочуть навчитися вишивати сорочки з автентичними орнаментами. Заняття відвідують жінки, які до цього вишивали лише хрестиком, а зараз опановують складніші техніки.

Майстриня розповіла Суспільному, що з березня 2023 року, відколи почала проводити майстер-класи з вишивки, її заняття відвідали шестеро жінок. Вона знає понад 30 технік вишивання.

Учениці майстрині опановують техніку вишивки, яка притаманна для Рівненщини на межі XIX та XX століть — занизування, гладь і ретязь.

«Після початку повномасштабної війни люди почали хотіти знати більше саме про себе, про своє коріння, ким вони є. Багатьом хочеться навчатися цих технік, творити собі, своїм дітям. Ми почали з сорочки Рівненщини, тих технік, які тут побутували і якими вишивали їхні бабусі», – говорить майстриня Ганна Гордієнко.

Учениця майстрині Тетяна Мельничук завершує вишивати сорочку з поліським орнаментом. Вона розповіла, що це її перша власноруч вишита робота:

«У мене було бажання навчитися саме старовинній вишивці, тобто не хрестиком. Побачивши, що буде майстер-клас, я вирішила, що теж хочу спробувати. Вишивка – це про генетичний код, про спадок, який є. Для мене вона відгукується як спадок моїх предків. Я розумію, що це є голоси моїх бабусь, прабабусь».

Ганна Гордієнко у рамках майстер-класу проводить шосте заняття для учнів. Жінка вирішила навчити вишивати інших, щоб поширювати українську культуру.

«Я створюю вишиті сорочки під замовлення. Такі сорочки, вони достатньо дорогоцінні й не всі люди можуть придбати собі такі, але хочуть. Тому я зрозуміла, що для того, аби українська культура більше поширювалася, я можу навчити людей вишивати. Нехай вони самі створюють собі сорочки, щоб українська культура поширювалася», – говорить майстриня.

 

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024