Мельпомена Таврії: у Херсоні стартував 25-й міжнародний театральний фестиваль

09 Вересня 2023, 13:16
Вистава «Позивний Горобчик», фото: Суспільне ФОТО 1178
Вистава «Позивний Горобчик», фото: Суспільне

25-й Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» розпочався в кількох містах України, зокрема у Херсоні.

Перший фестивальний день відбувся 8 вересня. За словами президента фестивалю, директора Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша Олександра Книги, дійство одночасно відкрилось у 25 містах України. Як розпочалась «Мельпомена» у Херсоні, бачили кореспонденти Суспільного.

Географія фестивалю - Португалія, Туреччина, Словаччина, Німеччина та Україна.

25-й міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» у Херсоні розпочався карнавалом у середмісті, говорить президент фестивалю Олександр Книга.

 

«Хоч сьогодні карнавал у нас такий маленький, але він знаковий. Ми хотіли вийти на цю площу, як ми виходимо 25 років. Пам’ятайте ці величезні дійства, які ми влаштовуємо. Але друзі в різних театрах теж сьогодні вийдуть на свої площі перед своїми театрами та пошлють нам вітання, і це буде вже такий карнавал, до якого буде залучена вся Україна», — каже Книга.

Олександр Книга

«Це різнобарвний фестиваль, це дуже круто гарно. Тому ті, хто ні разу не був, ми дуже рекомендуємо вам його відвідати, та сподіваємось, що після перемоги цей фестиваль заграє всіма барвами саме у Херсоні, як це було завжди», — говорить солістка Херсонського обласного театру імені Куліша Ірина Чухалова.

Ірина Чухалова

На участь у фестивалі подали 80 вистав. Відібрали — 70, які покажуть 68 театрів, розповідає Олександр Книга.

 

«Всі вистави — різнопланові, ми не обмежували тематику. А кожен пропонував те, що вважає за найкраще. Але сьогодні, в умовах війни, репертуар потрібен різнобарвний. Хтось хоче поплакати, хтось посміятися. Це теж терапія, наш вклад в перемогу, тому будь-яка вистава, на будь-яку тему сьогодні буде актуальна», — говорить Книга.

У Херсоні «Мельпомена» розпочалась показом вистави «Позивний Горобчик» за твором Наталі Ворожбит «Погані дороги». Це – прем'єра в місті після повномасштабного вторгнення, режисером став Сергій Павлюк.

«Виникла ідея зробити моновиставу. Ми п’єсу другу, третю подивилися. Вона запропонувала, робила пробу на «Погані дороги» Наталі Ворожбит. Ми з цієї п’єси взяли аби одну лінію жінки-журналіста, і в процесі роботи пропрацювали, як на мене, дуже хороший образ. Вона стала жінкою військовою й от сьогодні у нас відбулась прем’єра», — каже Павлюк.

Показати образ жінки на війні було не складно, говорить виконувачка головної ролі актриса Тетяна Проворова. Вона лишалась у Херсоні під час окупації, не виїхала з міста і після звільнення.

«Це дуже емоційно, це така натягнута струна, яка будь-якої миті може розірватися, як у кожної зараз українки чи українця», — розповіла Тетяна.

Тетяна Проворова

Під час прем’єри у залі був аншлаг.

«Враження болісне. Ще поки так, бо ми все ще переживаємо. Гра актриси бездоганна. Дійсно всі почуття жінки на війні ми просто пережили разом з нею. Це дуже потужна, сильна вистава», — говорить глядачка Тетяна Козирська.

Глядачі

«Це дуже сильна вистава — про наше сьогодення, про нашу майбутню перемогу. Тетяна передала настільки сильні емоції кожної жінки, чоловіка, громадянина нашої України», — каже Лариса Костенко.

 

9 вересня виставу «Позивний Горобчик» покажуть у Миколаєві, далі — в Одесі. Фестиваль «Мельпомена Таврії» триватиме до 16 вересня.

«Мельпомена Таврії» проходитиме з 8 до 16 вересня під гаслом «Ми вдома». Заплановані HOME PROGRAM у Херсоні в безпечному місці й GUEST PROGRAM в інших містах України та за кордоном на сценах театрів-учасників. У межах фестивалю відбудеться 70 показів, 66 вистав, 68 театрів.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024