«У мене є сенс. І в цього сенсу є ім'я – любов»: помер відомий релігієзнавець Ігор Козловський

06 Вересня 2023, 15:23
Ігор Козловський 1081
Ігор Козловський

Помер вчений та релігієзнавець Ігор Козловський. Не стало старшого наукового співробітника Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України. Окрім цього, науковець був Президентом Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків, керівником Донецького обласного відділення Української асоціації релігієзнавців, президентом громадської організації «Центр Діскавері», віцепрезидентом Українського центру ісламознавчих досліджень.

Про сумну звістку журналісти Район.Культура дізналися з соцмереж вченого.

Ігор Козловський написав понад 50 наукових книг та понад 200 статей у словниках, енциклопедіях, наукових періодичних виданнях, а також поетичних збірок та прозових творів. А також він був дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка та PEN Україна.

27 січня 2016 року бойовики ДНР захопили вченого в полон, де він знаходився майже два роки до 27 грудня 2017 року. Навіть у катівнях протягом важких років ув'язнення діяч проводив лекції серед затриманих і намагався розрадити їх у полоні. 

Журналісти Район.Культура мали змогу послухати лекцію науковця в Музеї Корсаків 10 березня 2023 року на форумі «Космогонія: наука, релігія, міфи»де він фахово, але водночас дуже просто розповів про сенсову телеологію космогонічних міфів. Він на власному прикладі розповів про значення любові у житті людини, і її місце у науці.

За словами Ігоря Козловського, життя існує поки для цього існують сенси. Науковець поділився своєю історією полону, а саме, коли опинився на межі життя та смерті. Тоді від виснаження він не міг говорити, але його свідомість мислила. І він тоді зрозумів, що не боїться смерті та готовий піти у інший світ. Та на противагу цьому почуттю стояла любов. Він розумів, що любить своїх рідних і це і є той сенс для життя далі. Та ще важливішим є борг любові, той, що ми несемо перед тими, хто любить нас. 

«Я буду жити. Чому? Тому що у мене є сенс. І в цього сенсу є ім'я – любов. Я люблю своїх рідних, близьких, Україну. І це не головне. Головне, що вони мене люблять,. І це означає, що я – боржник їхньої любові. І віддати борг любові – це моє завдання, щоб жити і наповнювати цим життя. Тоді стає зрозуміло, що ми не випадкові у цьому житті», – вчений описав свої почуття з неволі.

Також Ігор Козловський тоді показав міфологію через призму нашої сучасної війни.

«Всі космогонічні міфи, які так чи інакше описують не тільки як людина створюється, але й і задум – навіщо вона створювалася. Це дозволяє людям дійсно мати перспективу куди рухатись. І коли ми говоримо про війну, яка зараз відбувається, – це війна також певних міфологічних структур. Наш міф – це міф життя, розповідь про життя. Ми говоримо про свободу, про гідність, про нашу ідентичність, про наше майбутнє. Про нашу перемогу, як ми ввійдемо в європеську сім'ю народів. А що нам пропонують? Нам пропонують міфологію смерті – повернутися в минуле, повернутися в домовину, навіть не в XX, а XIX століття, коли розросталася російська імперія.  І це міфологія смерті. Нам є за що боротися, нам є що обирати. І ми в цій боротьбі обираємо життя», – пояснив філософ.

Виступ Ігоря Козловського тоді викликав найбільше емоцій серед присутніх.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024