ArtArmor Діти UA: у Києві відкрили виставку дитячих малюнків на бронеплитах

31 Серпня 2023, 11:43
Одна з дитячих конкурсних робіт ФОТО 620
Одна з дитячих конкурсних робіт

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрили виставку дитячих робіт конкурсу «ArtArmor Діти UA». 

Це мистецький конкурс від благодійного проєкту ArtArmor, метою якого є залучення дітей до підтримки України та ЗСУ за допомогою мистецтва. Презентація відбулася 30 серпня, – повідомили у Мінкульті. 

В межах конкурсу діти віком 12-15 років мали придумати та втілити в життя мистецькі твори на тему «Героям Слава». Переможці перенесли свої малюнки на бронеплити, що врятували життя захисникам і захисницям, які боронять свободу та незалежність України на фронті. На виставці представлені артоб’єкти, створені юними митцями з таких бронеплит. 

Нагадаємо, що серед переможців є художниці з Рівненщини: Тетяна Іванова з міста Рівне, назва роботи — «Воїн світла», Кароліна Кухарчук з села Горбаків, назва роботи — «Серце Героя» та Олександра Мороз з Квасилова, назва роботи — «Берегиня».

Читайте також: Оголосили призерів всеукраїнського конкурсу Діти-UA

«Надзвичайно цікавий і дуже актуальний проєкт «ArtArmor» поєднує, здавалося б, непоєднувані речі: мистецтво, щось перемагаюче, світле, і в той же час сумне, чим є військова амуніція - захисні бронеплити. Я маю честь бути знайомим з результатами попередніх етапів і загалом розвитку проєкту. І мені здається, що цей проєкт не має закінчуватися ще дуже-дуже довго. Навіть після нашої перемоги - задля вшанування пам'яті загиблих та розуміння того, завдяки чому і кому залишилися, ті хто вижив. Це є дуже важливим наративом для виховання українців майбутнього», – заявив під час презентації виставки т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Читайте також: Мистецтво на бронеплитах: як рівненський проєкт ArtArmor об'єднує митців з усього світу, щоб рятувати життя українців

Як розповів народний депутат, співзасновник благодійного фонду «Україна для героїв» та ініціатор проєкту Олександр Ковальчук, участь у конкурсі взяли близько 150 дітей з 20 областей України. Журі обрало десятьох найкращих.

«З нами сьогодні лише ті, хто зайняв призові місця. Ми отримали велику кількість бронеплит з передової і передали дітям. Тут і відбулася хімія: коли дитина бере в руки щось з війни, щось, що було на живій людині, що врятувало їй життя, і на цій плиті створює малюнок», – зазначив Олександр Ковальчук.

Довідково: ArtArmor – міжнародний благодійний проєкт, створений у Рівному, у межах якого пошкоджені бронеплити, які врятували життя українським захисникам чи захисницям, стають полотнами для артоб’єктів.

До проєкту долучаються відомі українські та світові митці, іконописці та навіть діти. Одне з таких полотен із зображенням Мадонни Володимир Зеленський подарував Папі Римському під час візиту до Ватикану, ще два – президентам Польщі та Литви Анджею Дуді та Ґітанасу Науседі. Артоб'єкти виставляли на виставках у Швеції, Польщі та Естонії.

Головна мета – представити ці мистецькі витвори на аукціонах, щоб зібрати кошти на подальший порятунок українських воїнів.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024