Фешн-фотографка Вєра Бланш одночасно презентувала виставки в Токіо, Нью-Йорку і Здолбунові

27 Серпня 2023, 12:21
Виставка в Здолбунові, фото: Суспільне ФОТО 668
Виставка в Здолбунові, фото: Суспільне

У Нью-Йорку, Токіо і в Здолбунові, на Рівненщині, 24 серпня презентували виставку «Трибунал» української фешн-фотографки Вєри Бланш

Експозиція у Здолбунівському краєзнавчому музеї вмістила 50 чорно-білих сюжетів, відзнятих у березні-листопаді 2022 року на Київщині і Донеччині. Частину робіт розмістили у підземеллях, де були в'язниці радянських каральних органів. Про це пише Суспільне.

«Трибунал» — це не про біль, смерть, руйнування, а про ціну і цінність нашої незалежності», – зазначила організаторка проєкту у Здолбунові Наталія Біндюк.

Здолбунів
Фото: Суспільне

Здолбунів
Фото: Суспільне

До повномасштабного вторгнення Вєра Бланш фотографувала для модних глянцевих журналів та співпрацювала з брендами. Після 24 лютого вона отримала акредитацію ЗСУ та вирушила документувати російські воєнні злочини.

Виставка Вєри Бланш вже побувала у Києві, Чернівцях і на Львівщині. Зі Здолбунова експозиція поїде на показ до Берліна. А фінал запланований у Гаазі, пояснила ідею та назву «Трибуналу» авторка.

Здолбунів
Фото: Суспільне

«Наша земля — це земля свободи, незламних і сміливих людей. Велика честь представляти вам ці не дуже легкі, не дуже прості роботи. Виставка називається «Трибунал», бо сподіваюся і впевнена на всі 100%, що суд в Гаазі буде. І трибунал над усіма військовими злочинцями відбудеться обов'язково. А ця виставка є документальним свідченням цих всіх страшних подій березня, квітня, травня... і аж до листопада 2022 року, які я фотографувала. В цій експозиції є роботи, які я зняла в Ірпені і в Бучі, Гостомелі, Бородянці, звісно», – пояснила авторка.

Здолбунів
Фото: Суспільне

Здолбунів
Фото: Суспільне

Про це фотографка розповіла через скайп, адже перебувала в Японії. В один день, 24 серпня, «Трибунал» презентували у Токіо, Нью-Йорку і Здолбунові.

«Виставка відбувається у Здолбунівському краєзнавчому музеї, в будівлі, де раніше були катівні царської Росії, МГБ, НКВС — усіх окупантів, які тут нищили український дух в перших і других визвольних змаганнях ХХ століття. Частина експозиції розміщена у приміщенні, де відбувалися найстрашніші речі. Тут катували людей, тут текла кров. Нині тут свідчення того, що зараз робить Росія в Україні. І про це треба розказувати скрізь, від маленького Здолбунова до Берліна, куди потім поїде ця виставка», — зазначив в.о. директора Здолбунівського краєзнавчого музею Олександр Чижевський.

Здолбунів
Фото: Суспільне

Здолбунів
Фото: Суспільне

Привезти «Трибунал» у Здолбунів — це ідея місцевої громадської організації «Жінки в громаді».

Голова громадської організації Наталія Біндюк пояснила, що бачила виставку Вєри Бланш у палаці в Підгірцях.

«Очі жінки на одній з фотографій мене настільки вразили — в них ввесь біль отих матерів, дружин, діток, які втратили своїх рідних. І на цій емоції я написала авторці цих світлин і запросила її з виставкою у Здолбунівську громаду. Ця виставка не про біль, смерть, руйнування. А про ціну і цінність нашої незалежності», – розповіла Наталія. 

Здолбунів
Фото: Суспільне

У Здолбунівському краєзнавчому музеї виставка «Трибунал» діятиме до 10 вересня і є благодійною. У її межах збирають гроші на автомобіль для бійця 47-ї окремої артилерійської бригади, здолбунівчанина Вадима Зінкевича.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024