«Космогонія: українська візія»: фрагменти найбільшої в світі картини презентували у Вашингтоні

31 Липня 2023, 14:25
Відкриття виставки «Космогонія». Зліва направо: Віктор та Леся Корсаки, фундатори Музею сучасного українського мистецтва в Луцьку, Оксана Маркарова, посол України в США, Маріанна Фалькова, директорка Ukraine House, Олесь Демко, мистецький куратор 1463
Відкриття виставки «Космогонія». Зліва направо: Віктор та Леся Корсаки, фундатори Музею сучасного українського мистецтва в Луцьку, Оксана Маркарова, посол України в США, Маріанна Фалькова, директорка Ukraine House, Олесь Демко, мистецький куратор

У Вашингтоні відкрили виставку «Космогонія: українська візія», де представили фрагменти найбільшого в світі полотна «Космогонія» з Музею сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку.

Відкриття відбулося 14 липня в Українському домі. Про це йдеться у виданні «Nova газета» від 27 липня.

«Ми продовжуємо ділитися українським мистецтвом з нашими американськими друзями. Виставка, яку відкриваємо сьогодні, – неймовірна: поєднання фарб, філософських сенсів, новітніх технологій та гуманітарної місії робить «Космогонію» направду унікальним проектом», – сказала Оксана Маркарова, пані посол України в США, звертаючись до відвідувачів з вітальним словом. 

До американської столиці «Космогонію» привезли з України в «найгарячіший український час» її натхненники – Віктор і Леся Корсаки, співзасновники Музею сучасного українського мистецтва в Луцьку. 

Гігантське (площею 2000 квадратних метрів, заввишки 10 метрів, завширшки – 200 метрів) – мальовниче, багатопланове, утаємничене полотно, яке хочеться й потрібно розгадувати з першого ж погляду, – це частина українського арт-проекту, ідея якого належить його куратору й меценату Віктору Корсаку.

Читайте також: Увійде в історію мистецтва: як художник Петро Антип створює у Луцьку найбільшу картину світу

У ньому й довкола нього – безліч аналогій. Починаючи від самого автора полотна Петра Антипа, якому випало вступати в одну й ту ж річку двічі, тому що снаряд упав у ту ж саму вирву також двічі. Від початку повномасштабної російсько-української війни він став переселенцем двічі. У 2014 році Петро Антип був вимушений виїхати з рідної Горлівки на Донеччині та розпочати нове життя в Києві, але війна наздогнала його й там.

Петро Антип

Від початку повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 році він став переселенцем удруге і сьогодні працює в найбільшому українському музеї сучасного мистецтва, відкритого в Луцьку відомим меценатом Віктором Корсаком у 2018 році.

А тим часом, Мистецький центр Корсаків на Волині перетворився на велетенський доброчинний прихисток для тисяч утікачів від війни. Віктор та Леся Корсаки, лікарі за професією, миттєво відгукнувшись на запити часу, заснували при ньому й Центр медичних інновацій, колектив якого на сьогодні сформував та безплатно надіслав на фронт більш як 40 тисяч індивідуальних аптечок, 3 тисячі тактичних медичних наплічників, навчив основам тактичної медицини понад 13 тисяч добровольців, серед яких 5 тисяч військовиків, дав прихисток 7 тисячам біженцям…

Читайте також: Музей у повномасштабну війну: арт-прихисток, локальні історії та надія на переконливе «до завтра»

В основі головного сюжету «Космогонії» лежить історія створення Всесвіту – від великого вибуху та розвитку цивілізації до наших днів. Полотно складатиметься з більш як 600 фрагментів, кожен з яких є окремим артоб’єктом, та розподілятиметься на кілька тематичних частин: «Початок», «Створення Землі», «Створення природи», «Створення людини», «Створення суспільства», «Створення культури», «Створення ноосфери» та «Майбутнє». 

Один з найбільших «привілеїв» цього проекту – запрошення до діалогу, який уже давно переріс у полілог. Картина, як і картина світу, ще в процесі творення. Це мистецьке дійство триватиме понад 3000 годин 18 місяців поспіль і стане найбільшим у світі перформансом. Відвідувачі музею в Луцьку мають змогу й нагоду спостерігати цей живий процес на власні очі.

Відвідувачі вашингтонської виставки мають можливість, оглядаючи її, спробувати скласти ці «пазли» разом, спроектувати їх на сьогодення, своєю творчою уявою спрогнозувати майбутнє. І відповісти на найголовніше запитання не лише минулого, а й сьогодення: чи є життя після вибуху? Чи є буття після вибухів? І яким воно буде після вибухів у Маріуполі, Одесі, Миколаєві, Запоріжжі… 

Важливо, що Ukraine House у Вашингтоні відвідують не лише митці, а й політики з Капітолійського пагорбу, дипломати багатьох країн, від яких сьогодні також багато в чому залежить перебіг світової історії, майбутнє нашої планети.

Волинську «Космогонію» вже мала нагоду побачити частково Європа, зокрема, Німеччина. У Вашингтоні виставка триватиме до 22 серпня. Й, звісно, рухатиметься далі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024