Три світлини про Україну представлені на конкурсі британської Гільдії фоторедакторів

07 Серпня 2023, 17:40
Українська біженка в Перемишлі, березень 2022 року. Фото: Maja Smiejkowska. Picture Editors Guild 548
Українська біженка в Перемишлі, березень 2022 року. Фото: Maja Smiejkowska. Picture Editors Guild

Журі конкурсу британської Гільдії фоторедакторів обрали 20 найкращих фотографій, серед них і три фото про Україну. Тепер починається глядацьке голосування. 

Партнером гільдії на конкурсі є фотосервіс IMAGO зі штаб-квартирою в Берліні. Про це пише Суспільне Культура з посиланням на сайт гільдії.

Голосування триватиме до 23:59 5 вересня. Переможця оголосять 16 жовтня 2023 року. Окрім того, серед глядачів розіграють ваучер на 500 євро від міжнародної мережі готелів класу люкс. Хто виграє ваучер, стане відомо так само 16 жовтня.

Три відібрані фото присвячені російсько-українській повномасштабній війні.

Одне з них зробив військовий фотограф Джуліан Сіммондз. На світлині 25 лютого 2022 року українські військові в окопі на півночі Харкова відпочивають у проміжках між російськими обстрілами.

Українські військові в окопі на півночі Харкова, Фото: Джуліан Сіммондз, Picture Editors Guild

Другу роботу представляє Мая Смєйковська. На ній зображено дівчину-біженку з України, яка прибула потягом до Перемишля у березні 2022 року.

Третє фото — Джека Гілла. На світлині зображена українська поранена цивільна жінка в харківській лікарні 14 березня 2022 року.

Поранена українка в харківській лікарні. Фото: Jack Hill. Picture Editors Guild

Цього року 8 фотографій із 20 присвячені королівській родині. Зокрема, тут є фото королеви Єлизавети ІІ за два дні до її смерті. Королева стоїть біля каміна, на світлині видно, як її права рука почорніла. Знімок зробила Джейн Берлоу 6 вересня 2022 року. На іншому знімку, що на конкурсі, — прощання з Єлизаветою.

Королева Єлизавета ІІ за 2 дні до своєї смерті. Фото: Jane Barlow. Picture Editors Guild

Є також фото короля Чарльза ІІІ у робочому кабінеті, королівська родина на балконі Букінгемського палацу — де принц Луї, син принца Вільяма та герцогині Кейт, затуляє вуха і кричить. На іншому знімку Луї сперечається з мамою Кейт і закриває їй рота.

На інших фото аномальна спека у світі, екомітинги у Лондоні Just Stop Oil, біженці з Близького Сходу, збірна Аргентини з футболу, яка перемогла на Чемпіонаті світу 2022, йоркширський коваль, який підковує кобилу, Санта Клаус, а також драматичний кадр, де на Чемпіонаті світу з водних видів спорту в Угорщині тренерка рятує плавчиню Аніту Альварес, коли та почала тонути після виступу.

Тренерка Андреа Фуентес рятує плавчиню Аніту Альварес на Чемпіонаті світу. Фото: Oli Scarff. Picture Editors Guild

Довідково: у конкурсі представлено роботи в таких категоріях: мистецтво та розваги; спорт; портрет; новини; регіони; молодий фотограф року за підтримки Getty Images; фотограф року за підтримки Imago; студентський фотограф; міський та індустріальний фотограф; національне газетне фото; фотограф королівської родини; фотонарис; репортажне фото.

Гільдія фоторедакторів була заснована у 1977 році. Тоді у журналістів не було інтернету, тому вони дуже залежали одне від одного в новинних світлинах, як ідеться на сайті об’єднання.

Роздруковане фото клали в конверт, який кур’єр відвозив на місцеву станцію, звідки зображення їхало до Лондона у товарному вагоні потяга в посилці «Червона зірка» — найшвидшому способі отримати фото в столиці. Згодом фоторедактори подумали, що було б непогано зустрічатися кілька разів на рік. Так утворилася гільдія. Від початку заснування організація брала участь у суддівстві фотоконкурсів. Тоді конкурси проводили, наприклад, Британська енциклопедія, Kodak і Nikon, але тепер гільдія пишається, що має власний фотоконкурс.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024