Український бренд створив нашивку-вишивку за орнаментом з картини, яку викрали росіяни в Херсоні

25 Липня 2023, 17:17
Нашивка ФОТО 1222
Нашивка

Український бренд Dodo Socks розробив нашивку за мотивами картини Михайла Брянського «Портрет дівчини у вишиваній сукні», яку росіяни викрали з Херсонського художнього музею.

Журналісти Район.Культура дізналися про це з офіційної твіттер-сторінки бренду.

Дизайнери розповіли про походження орнаменту, який вони використали для своєї нашивки. 

«У процесі пошуку херсонської вишивки стикнулись з відсутністю автентичних орнаментів регіону. Джерела посилаються на зразки «брокарівської» вишивки із натуралістичними зображеннями квітів і птахів. Її вважають характерною для сходу та півдня України. Але це не зовсім так», – кажуть дизайнери.

За словами  Dodo Socks, поширення цієї вишивки відбулось у XIX-XX століттях. Посприяли вкладки зі схемами вишивок, які додавали до продукції фабрики «Брокар», що випускала дешеве мило в Москві, Петербурзі та Одесі. Ці орнаменти вишивали хрестиком, вони були прості у виконанні та приваблювали своєю новизною.

«Українкам настільки сподобалися ці вишивки, що вони масово скуповували мило заради нових схем. «Брокарівські», або «мильні» орнаменти почали швидко проникати в села, витісняючи самобутні вишивки, які формувались в Україні протягом століть. Такий собі партизанський маркетинг XX століття», – пояснюють дизайнери.

Бренд не хотів використовувати «брокарівські» орнаменти в колекції нашивок-вишивок. У пошуках альтернативи їхню увагу привернула історія картини «Портрет дівчини у вишиваній сукні» Михайла Брянського, яку викрали російські окупанти з Херсонського художнього музею навесні 2023 року.

Читайте також: Вишиванка Перемоги: майстриня з Херсона вишила сорочку за картиною Михайла Брянського

На картині узори, які побутували у XIX столітті. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024