На рівненському вокзалі з'явиться мурал, присвячений переселенцям

22 Липня 2023, 11:33
Костянтин Качановський створює мурал ФОТО 676
Костянтин Качановський створює мурал

На території залізничного вокзалу у Рівному з'явиться мурал «Надія вдалині від дому», присвячений внутрішнім переселенцям та біженцям. 

Відкрити його планують 24 липня, повідомила Суспільному координаторка благодійного фонду «Рокада» Вікторія Костюк. Автори малюнку — рівненські художники Костянтин Качановський і Микола Патій — вже завершують стінопис.

З самого ранку 21 липня рівненські художники Костянтин Качановський і Микола Патій розмальовують стіну будівлі біля залізничного вокзалу. Малюють дівчину-переселенку, що тягне за собою валізу з написом «Дім».

«Її будинок у цьому випадку — валізка. Вазон, який вона з собою захопила. Йде незрозуміло куди, незрозуміло що її чекає. З однієї сторони — це така вимушена поїздка, через трагічні обставини. А з іншої, через призму дитячого бачення, це певна подорож. Колія та лінії електропередач на малюнку символізують зв'язок між учора і завтра», — зазначив Костянтин Качановський.

Символічною, за його словами, є і територія залізничного вокзалу, звідки у багатьох переселенців починається знайомство з новим місцем проживання.

Створення муралу під назвою «Надія вдалині від дому» ініціювали волонтери з благодійного фонду «Рокада», який займається допомогою переселенцям.

«Ідея полягає в тому, щоб показати усім місцевим жителям, що до нас приїхали переселенці. Приїхали з одною валізою, але насправді привезли в громаду набагато більше, ніж валізу. Вони привезли сюди теж своє життя, свої таланти, можливості і вміння, якими можуть поділитися з місцевими», — зауважила координаторка благодійного фонду «Рокада» Вікторія Костюк.

За її словами, мурал планували відкрити 20 червня — у Всесвітній день біженців, але його не встигли намалювати. Тому презентують 24 липня — до 20-річчя діяльності благодійного фонду.

«Ми хотіли б стерти цю стигму і стереотип ВПО, щоб усі тепер називалися новомістянами і містянами. І ми вчилися жити разом. Такі арт-проєкти, я думаю, будуть допомагати більше зрозуміти одне одного», — додала вона. 

За даними начальника Рівненської ОВА Віталія Коваля, станом на липень 2023 року в області залишилися проживати майже 52,5 тисячі переселенців, а загалом за час повномасштабної війни було понад 86,6 тисяч.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024