Петиція щодо збереження українського дубляжу набрала потрібну кількість голосів за чотири дні

08 Липня 2023, 15:14
Фото ілюстративне 487
Фото ілюстративне

Петицію про збереження українського дубляжу підписали більше ніж 25 тисяч людей. Тепер її має розглянути президент України Володимир Зеленський.

Відповідна петиція опублікована на сайті представництва президента України.

Вона була створена 4 липня Павлом Скороходьком у відповідь на законопроєкт №9432 «Про застосування англійської мови в Україні», поданий Володимиром Зеленським. Він передбачає, що іноземні фільми, які зняті англійською, мають демонструватися мовою оригіналу з українськими субтитрами. 

Автор петиції просить внести зміни до законопроєкту у тій частині, що стосується введення англійської мови у сфері кіно (п. 4 ст. 9).

«В Україні дубляж вже давно став окремим культурним явищем і частиною культурного надбання. Його скасування, хай поступове, неминуче призведе до значного зменшення популярності української мови, оскільки саме дубляж свого часу сприяв її значній популяризації. І це не кажучи про відчутне зменшення глядачів у кінотеатрах. Відтак, кінотеатри, а також вся галузь виробництва дубльованого кінопродукту зазнає шкоди. Ба більше, подібне рішення гарантовано підштовхне потенційного глядача до перегляду кінофільмів на піратських сайтах російською мовою, оскільки стрічки, які глядач захотів би переглянути, не будуть перекладені українською», – йдеться у петиції.

Павло Скороходько закликав не знищувати український кінодубляж, а додати сеанси мовою оригіналу з українськими субтитрами до вже наявних, «аби залишити потенційному глядачу право вибору, якою мовою дивитись кінофільми».

Нагадаємо, що у разі набуття чинності закону, пропонованого Володимиром Зеленським, у 2025 році англомовних фільмів із субтитрами має бути не менш ніж 50%, у 2026 — не менш ніж 75%, а з 2027 року всі англомовні фільми в кінотеатрах мусять іти в оригіналі з українськими субтитрами.

Довідково: Павло Скороходько є українським актором та режисером дублювання. Серед його ролей як актора дубляжу — роль Гаррі Поттера та Губки Боба.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024