Вийшов перший документальний фільм з циклу «Культура vs війна» про гурт «Антитіла»

29 Червня 2023, 21:02
Фото з фейсбук-сторінки гурту «Антитіла» 700
Фото з фейсбук-сторінки гурту «Антитіла»

Проєкт «Культура vs війна» розповідає світу про цінності української культури через історії митців, які залишили своє звичне життя та стали на захист України. Героями першого фільму стали учасники гурту «Антитіла».

Відео оприлюднили 29 червня на ютуб-каналі гурту.

«Фільм заснований на історії війни, свідками і учасниками якої стали учасники відомого українського гурту «Антитіла». Волонтери ще з 2014 року, вони стали військовослужбовцями бойового батальйону ТРО ЗСУ із перших днів повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року. Під час служби учасники гурту брали участь у боях за Київ, пізніше — працювали як парамедики у гарячих точках на Харківщині, рятуючи життя українських військових», – йдеться у описі до відео.

Читайте також: BBC випустив фільм про «Антитіла» та війну в Україні

Учасники гурту кажуть, що їхня війна почалася у 2014 році з анексії Криму та початку бойових дій на Донбасі. Відтоді почалася і активна волонтерська діяльність.

«Перші поїздки на схід, перші засоби захисту та медицини, навіть намети та спальники для наших військових. Тоді українська армія була розграбована, а поняття, що таке «турнікет» практично відсутнє. Багато було поїздок, коли ми думали, що не повернемося додому. Згодом до нас долучалися наші друзі, бізнес, так народилася діяльність благодійного фонду», – розповідають музиканти.

За словами хлопців з «Антитіл», повномасштабне вторгнення, яке почалося 24 лютого 2022 року – було очікуваним для них. Артисти не знали, що це буде саме 24 лютого, але до цього готувалися. 

«Це було питання часу. Задовго до початку вирішили, що візьмемо до рук зброю і зробимо все від нас залежне, аби захистити наші домівки і майбутнє наших дітей. У цьому фільмі багато кадрів, які ми зберігали для себе як історію, відео, по яких аналізували нашу роботу як військові парамедики, відео для власних архівів та спогадів. Але одного дня до нас звернувся наш друг, Кадім Тарасов і переконав розповісти нашу історію, щоб показати світові правду про цю війну», – зазначають члени гурту. 

Музиканти гурту Антитіла – Тарас Тополя, Сергій Вусик та Дмитро Жолудь надали для фільму оригінальні фото та відео з особистих телефонів і gopro, зняті за час волонтерської діяльності у 2014-2016 роках, а також із військової служби у 2022 році. 

Загалом у межах проєкту створюють шість короткометражних фільмів-новел та один повнометражний фільм: документальні історії кінооператора Сергія Михальчука, гурту «Антитіла», режисера Ахтема Сеітаблаєва, подружжя фотографів Влади і Костянтина Ліберових, кобзаря Тараса Компаніченка, письменника Сергія Жадана.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024