Дивовижний світ витинанок: у Рівному відкрили виставку Тетяни Мельник

29 Червня 2023, 13:38
Виставка Тетяни Мельник «Паперові фіранки-витинанки: від витоків до сучасності». РЕПОРТАЖ 772
Виставка Тетяни Мельник «Паперові фіранки-витинанки: від витоків до сучасності».

В актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відкрили виставку місцевої мисткині Тетяни Мельник «Паперові фіранки-витинанки: від витоків до сучасності».

Презентація відбулась 28 червня. Його відвідала журналістка Район.Культура.

85 витинанок, 125 експонатів презентували на виставці. За словами організаторів, такого обсягу робіт ще не виставляли ніде.

«Два роки тому, як ми почали говорити за цю виставку, мова йшла про маленький кабінет. І справді, якби вона відбулася два роки назад, то була б зовсім не така. Потім, знаючи, що буде великий зал, я трохи злякалася, але коли ми почепили три великих витинанки і стояли пусті стенди – воно вже тоді виглядало самодостатньо. Ми думали, може, нічого й не чіпляти, але ж привезла багато, третю частину точно забрали додому», – розповідає Тетяна Мельник.

Перші витинанки майстриня побачила в книжці, виданій у 1992 році, яку купила ще навчаючись в інституті. Там були витинанки, зроблені п’ятнадцятирічною дитиною і згодом з її першими учнями вони намагалися повторити ті роботи.

«Був симпозіум, були фестивалі, на яких я вже більше познайомилась із майстрами витинанки, побачила наскільки широка та витинанка і це явно не тільки сніжинки, які могли чіпляти на вікнах залу. Хоча і сніжинки, які зараз вирізають, такі шикарні, що над ними постаратися ще треба», – відзначає мисткиня.

Вікна Тетяни Мельник з двору помітно одразу, адже вони ніколи не бувають порожніми. За словами жителів, помітити їх нескладно, важче визначити, як туди зайти.

«Тут є витинанки, які були і на моїх вікнах, так сталося, що в нашій квартирі велике панорамне вікно, яке хотілося прикрашати. Кожен сезон витинанки у нас мінялися і було таке, що з одного сезону на інший одні зняла, а другі ще не почепила і мій Максим йшов додому, і так заходить й каже: «А що це в нас такі звичайні вікна?» – пригадує Тетяна.

Як готувала роботи для етно резиденції в Радивилові Тетяна Мельник проглядала книжку «Українська витинанка» у пошуках прикладів колишніх витинанок, адже ті, які робить майстриня зараз, відрізняються від тих, що робили колись. Подивившись фотографії, вона спробувала відтворити ті роботи, що в результаті дуже органічно підійшли всій атмосфері резиденції.

«Я мала віддати витинанки майстрині, яка їхала в Ладомирію. Показала роботи своїм колегам і тоді одна з них, Людмила Іванівна Білякова, каже: «Таню, ти мене повернула в дитинство. Сарненський район, село Карпилівка. Мама так і робила, коли білилася хата, перед святами, але не було білого паперу, вона брала газету «Труд» і вирізала.» Я знала цю інформацію з книжок і від інших майстрів, але в мене не було підтвердження якогось з нашого регіону і тут Людмила Іванівна такий як пазл додає, що так, воно так і є. Алла Миколаївна Українець до того каже: «Я пам’ятаю дідусь гільзою робив дірочки». Я то знаю, що таке вибиванки, ну і гільзи у нас теж зараз є. Потім я на газеті теж сиділа гільзою стукала, ну моїм не дуже подобалось, але нічого, трохи потерпіли це», – розповіла Тетяна Мельник.

Виставку також відвідала перша вчителька майстрині Любов Жданюк, яка дуже із теплом пригадує маленьку Тетяну та її роботи.

«Тоді як людина народжується, у кожної в житті є своє покликання і призначення в цьому світі. Коли я взяла малесеньку Таню за ручку на першому випускному, вона подарувала мені маленьку пляшечку одеколону, яку оздобила мереживом. Це твій генетичний код, ти народилася з цим і ти повинна це мистецтво розвивати й далі», – сказала перша вчителька майстрині.

Наталія БАНАЦЬКА

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024