Ірландський музей сучасного мистецтва представив проєкт про викрадені росіянами картини з Херсона

19 Червня 2023, 14:17
Ірландський музей сучасного мистецтва в Дубліні. Фото: з фейсбук-сторінки музею 645
Ірландський музей сучасного мистецтва в Дубліні. Фото: з фейсбук-сторінки музею

Ірландський музей сучасного мистецтва в Дубліні представив на своїй платформі проєкт «Втрачена українська спадщина» – твори кращих українських художників ХХ-ХХІ століття, викрадені російськими окупантами з Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка.

Про це повідомили на сторінці Херсонського художнього музею у фейсбуці.

У музеї зауважили, що виникненню цієї ідеї завдячують київській художниці Сані Шахмурадовій-Танській. Перебуваючи у квітні цього року на художній резиденції в Дубліні та працюючи з проєктом SPICE, який присвячений громадському куруванню культурної спадщини, мисткиня запропонувала IMMA познайомити відвідувачів їх ресурсу з викраденими росіянами творами українських музеїв.

Зосередитися Сана вирішила саме на колекції Херсонського художнього музею. Так одна художниця поєднала дві установи, а сам проєкт реалізувався на сайті Ірландського музею.

«І хоча розголос про злочини росіян, в тому числі і в культурній сфері, поширюється світом все більше і більше, говорити про це вкрай важливо — не тільки щоби мати згуртовану суспільну думку, яка не дасть країні-мародеру шансів на виправдання та, сподіваємось, врешті-решт змусить повернути викрадене, а й щоб подібного варварства та беззаконня ніде у світі більше не могло відбутися. Ірландський музей сучасного мистецтва додав свій голос у гучний хор підтримки пограбованих та знищених українських музеїв», – йдеться у дописі.

«З початком повномасштабного вторгнення російські окупанти не лише вбивали українців та руйнували їхні домівки, а й мали на меті знищити українську культурну спадщину. Численні музеї та галереї стали об'єктами нападів, знищення та пограбування. Серед цих установ Херсонський художній музей...» – підкреслили ірландські музейники.

Проєкт «Втрачена українська спадщина» презентує 32 роботи, викрадені окупантами з колекції Херсонського художнього музею. Реальні мистецькі втрати музею складають більше як 11 тисяч творів.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024