На Бахмутському напрямку загинув фотограф та син дисидента Роман Чорномаз

16 Червня 2023, 10:53
Роман Чорномаз 1141
Роман Чорномаз

На фронті загинув снайпер, військовий батальйону «Свобода» Національної гвардії України, фотограф та син історика, дисидента, письменника та вʼязня сумління Богдана Чорномаза і активістки та волонтерки Тетяни ЧорномазРоман Чорномаз.

Серце Романа перестало битися 13 червня. Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці екснардеп Олег Тягнибок.

За його словами, Роман народився та виріс в особливій патріотичній сім’ї. Батько – Богдан Чорномаз – відомий історик, дисидент і в'язень сумління, письменник і громадський діяч. Один з ідейних натхненників «Свободи». Мама – Тетяна Чорномаз – також відома активістка і борець за Незалежність України, багато років очолювала Черкаську обласну організацію ВО «Свобода», нині волонтерка, яка допомагає війську.

«Коли почалася війна, Роман просто продовжив справу своїх батьків – став на захист України. Змінив фотоапарат, з яким працював професійно, на приціл снайперської гвинтівки і приєднався до батальйону Свобода», – йдеться у дописі.

Роман Чорномаз. Фото оприлюднив Олег Тягнибок на своїй сторінці у фейсбуці

«Так, це страшна правда. Родина вже знає. Наш друг, чудова і талановита людина, націоналіст, свободівець загинув. Слів зараз немає…», прокоментував трагічну звістку боєць батальйону «Свобода» Андрій Іллєнко.

Пресофіцер 112 бригади Андрій Ковальов згадує, що Роман Чорномаз багато років працював у Києві журналістом і фотокореспондентом у багатьох столичних інформагенціях.

«Багатолітній український активіст, захисник української мови, учасник всіх українських акцій у столиці, учасник Мовного майдану та Революції Гідності. Роман також був багатолітнім борцем за нашу Автокефальну Українську Православну Церкву. Він верстав легендарну газету «Наша віра», яку видавав Євген Сверстюк», – написав Андрій Ковальов. 

Чорномаз воював, зокрема, в Сєвєродонецьку та під Бахмутом. Був на ротації, після чого повернувся до виконання завдань на напрямках найзапекліших боїв.

Батька Романа – Богдана Чорномаза арештували у 1972 році, за два дні до весілля, та засудили до 3 років таборів суворого режиму. Строк відбував у Кучинській зоні №36, так званій «Зона смерті». Саме там відбував своє покарання Василь Стус. Реабілітований у 1991 році.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024