У Києві поставили скульптуру, присвячену полоненим з Азовсталі

21 Травня 2023, 14:22
Фото: Суспільне 1644
Фото: Суспільне

На Софійській площі у Києві відкрили скульптуру-символ стійкості та віри українських військовополонених з Азовсталі.

Про це з місця події повідомила кореспондентка Суспільного.

Організаторка заходу Євгенія розповіла, що інсталяція присвячена річниці виходу українських військових з Азовсталі.

«Це скульптура, вона символізує віру і незламність наших героїв. Ми хочемо цією скульптурою показати родичам військовополонених, що світ і Україна співчувають їм, переживають і підтримують», — пояснила вона.

Як додала Євгенія, інсталяція також нагадує, що світова спільнота докладає зусиль, щоб повернути додому українських військових.

«Ця інсталяція стоятиме доти, доки останній захисник Азовсталі не вийде з полону», — підкреслила організаторка.

Вона додала, що її брат також обороняв Азовсталь та вже рік перебуває у російському полоні.Автори скульптури розповіли, що створили її у відповідь на пропозицію асоціації родин захисників Азовсталі. Для того, щоб її завершити, їм знадобився тиждень часу.

За словами митців, головний задум інсталяції полягає в тому, що з одного боку складені руки символізують серце, а з іншого — вони виглядають напруженими, як зазвичай у зв'язаному положенні.

«Наша скульптура має певний сенс, тому що якщо на неї подивитись із двох сторін, то з одного вона має форму сердечка, а з іншої сторони це будуть напружені пальці людей, які стояли до останнього наказу. Зараз вони вже рік у полоні, тому саме сьогодні ця інсталяція буде представлена», — розповіла співавторка інсталяції Наталія Башкатова.

Роботу створив скульптор Ян Беспалько. В команді митців також Наталія Башкатова, Анастасія Семененко, Денис Петришин, Валентина Ярощук, Дарина Дрига, Володимир Третьяк. Інсталяцію створили за підтримки бетонної майстерні TVERDO на артзаводі «Платформа».

На відкриття інсталяції прийшли подивитися та ще раз нагадати людям про важливість подвигу захисників Азовсталі більше сотні людей. Після презентації скульптури виступили військові Азову, які нагадали наскільки важливо боротися за кожного полоненого й допомагати сім’ям військовополонених. Усіх загиблих у війні згадали хвилиною мовчання.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024