Луцький хор «Оранта» зібрав понад 20 тисяч гривень на авто для ЗСУ

13 Травня 2023, 16:37
Хор на чолі з Василем Мойсіюком. Фото Віталія Віжанського 917
Хор на чолі з Василем Мойсіюком. Фото Віталія Віжанського
У дворі Собору Святої трійці у Луцьку архієрейський хор «Оранта» провів благодійний концерт духовної музики «Попри війну. Віра. Надія. Весна».
 

Захід зібрав чимало людей 12 травня. Лучанам сподобалась нова локація для проведення такий мистецьких заходів, адже церковне подвір'я має особливу атмосферу. На концерті побувала журналістка Район.Культура.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)


Вечір відбувся за підтримки і з благословіння Митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

«Відбувся культурний весняний контрнаступ», – зауважив владика.

Авторкою ідеї заходу стала Катерина Теліпська, директорка Департаменту туризму та промоції Луцька, яка й запросила Район.Культура на концерт.

«Вкотре переконуюсь, що Луцьк хоче чути і бачити справжнє, інтелектуальне, глибоко ціннісне мистецтво. Щоразу боюсь, аби не було порожніх стільців, та їх з кожним разом все більше не вистачає. Годинна програма, здавалось, промайнула за 20 хвилин – усе було настільки гармонійно і філігранно переплетено режисеркою Русланою Порицькою. І, звісно, довершене звучання голосів, акустика історичних стін, відкриті серця глядачів», – поділилась своїми емоціями від концерту Катерина.

Як очільниця Департаменту туризму, вона дуже цінує відвідування лучанами таких мистецьких заходів у місті, адже це велика підтримка його розвитку.

На вечорі звучали твори українських композиторів Максима Березовського, Дмитра Бортнянського, Михайла Вербицького, Миколи Леонтовича, Анатолія Авдієвського, Ганни Гаврилець, а також твір латвійського композитора Ріхарда Дюбри, який на початку повномасштабного вторгнення російських загарбників створив його як духовну підтримку українському народові.

До слова, архієрейський хор «Оранта» з лютого 2023 року щонеділі виконує Божественну літургію в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці та супроводжує її піснеспівами тільки українських композиторів. Усе відбувається під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Василя Мойсіюка.

Читайте також: Мій тато – диригент хору «Оранта»

Актори театру «ГаРмИдЕр» та театр-студії «Догори дриґом» у поєднанні з поетичним оформленням Ольги Ольхової перетворили концерт на справжнє театральне дійство. Вони декламували вірші під акомпанемент класичної музики.

Читайте також: Бах у православному богослужінні: хор «Оранта» виконав композицію відомого композитора

«Весна, пори війну, весна...

Ледь притишений вітер,

Ледь стоншені віти.

Трохи ще бракне голосу, 

Втім повноводдя цвіту 

Вже наповнює світ пересіяним світлом тепла...»

Завдяки заходу вдалося зібрати 24 412 гривень, які передали на закупівлю авто для ЗСУ у Волонтерський штаб АНГАР.

«Дякуємо усім, хто завітав на благодійний концерт духовної музики «Попри війну. Віра. Надія. Весна». Тішимось, що вас так багато!», – подякували хористи «Оранти» лучанам.

Фото Віталія ВІЖАНСЬКОГО

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024