Бах у православному богослужінні: хор «Оранта» виконав композицію відомого композитора

07 Грудня 2022, 11:51
Оранта 1694
Оранта

Архієрейський хор «Оранта» виконав транскрипцію одного з фортепіанних шедеврів Йогана-Себастьяна Баха, якого вважають найвидатнішим композитором світу.

Про це повідомили на сторінці Волинської єпархії ПЦУ.

На свято Введення у храм Пресвятої Богородиці за Божественною літургією в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці перед причастям прозвучала відома 1-ша прелюдія до-мажор із 1-го тому «Добре темперованого клавіру» (BWV 846).

«Звичайно, в оригіналі вона не змогла б тут зазвучати, хоча б тому, що, як відомо, музичні інструменти не використовують у відправах нашої церкви. Тож аби «проникнути» сюди, Бахові потрібен був помічник», – йдеться у дописі.

Цим помічником зголосився стати протоієрей Віталій Собко. Він написав транскрипцію для мішаного хору, щоб інструментальний твір перетворився на молитву «Богородице Діво, радуйся», котру й уперше виконала «Оранта» під керівництвом Василя Мойсіюка, заслуженого діяча мистецтв України. Ймовірно, це перше виконання музики Баха за православним богослужінням.

Видозмінений твір можна виконувати не лише у храмі, а й у концертному залі. Цікаво, що передбачено можливість співу як без інструментів, так і в супроводі бахівського оригіналу.

Музична творчість отця Віталія може бути відома хіба вузькому колу регентів. Адже після закінчення Вищого державного музичного інституту імені Миколи Лисенка у Львові  (раніше – консерваторія, тепер – академія), де навчався на теоретико-композиторському факультеті в класі Мирослава Скорика, він викладав церковний спів у семінарії, став священником, а як композитор проявлявся мало. Переважно робив обробки різдвяних колядок для хорів.

«Цікавість до музики Баха невипадкова, бо ж особливо з віком слухач будь-якої національності, будь-якої конфесії відкриває у ній глибини віри в Бога, знаходить духовне піднесення і силу долати життєві труднощі. Хочеться ділитися цими скарбами з ближніми, щоб вони були близькими не лише музикантам та поціновувачам високого мистецтва», – каже душпастир.

Є надія, що ця прем’єра – лише початок здійснення задумів. Уже написано, але ще не виконано транскрипції інших клавірних творів Й.-С. Баха: «Христос воскрес», «Слава в вишніх Богу», «Боже, помилуй нас».

Одержати доступ до цих нот зокрема чи до всього нотного архіву отця Віталія Собка можна через його сторінку у фейсбуці

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39