Як херсонка співала українські пісні у окупованому місті

07 Травня 2023, 18:45
Оля Сонячна 936
Оля Сонячна

Херсонка Оля Сонячна виходила у середмістя окупованого на той час Херсона та співала українські пісні.

Свою історію вона розповіла кореспондентам Суспільного.

Другий місяць Оля Сонячна перебуває у Києві. Колонка, мікрофон і текст пісні в телефоні – це її зброя, говорить херсонська співачка. З цими речами вона виходила у середмістя окупованого на той час Херсона та співала українські пісні.

«Я розуміла, що якщо я вийду співати, то я буду співати тільки українські пісні. Це мій принцип, бо ми в Україні перебуваємо, а ви що хочете, те й робіть. І ось я виходжу, співаю ці українські пісні й бачу, що люди відкликаються. Вони підходять до мене, вони плачуть, вони вдячні мені. Кожного дня я прокидалася і казала сама собі – якщо сьогодні твій останній день, Оля, чи вийдеш ти співати в окупованому місті українські пісні, закликаючи наших хлопців із ЗСУ і доказуючи, що Херсон – це Україна. І я казала – так, я сьогодні вийду, не дивлячись ні на що», — говорить співачка.

У Херсоні Оля Сонячна вісім років викладала у власній музичній студії-школі. Закрила її за кілька місяців до повномасштабного вторгнення, тоді вирішила здійснити свою мрію і займатись вокалом.

«Я співаю різні українські пісні – сучасні, народні. Під час окупації співала і дуже такі провокуючі пісні (кавери, звичайно) – «Ванька-встанька» і «Буде тобі, враже, так, як відьма скаже». Це я співала відкрито, тому що коли тобі на серці болить і ти бачиш, як знімається прапор український, коли в тебе отак от сльози градом ллються, і ти бачиш цю червону ганчірочку з серпом та молотом – це просто неможливо передати відчуття», — каже Оля.

На свою адресу неодноразово чула погрози, розповідає співачка, але виїхати з рідного міста навіть думки не було. Тимчасово залишити Херсон довелось після звільнення, коли тричі опинялась під обстрілами. Два місяці тому жінка, завдяки волонтерам, виїхала до Києва.

«Зустрічаються люди, я дякую Богу, які в потрібну хвилину, саме тоді, коли тобі потрібна чи їжа, чи кошти на щось своє, якісь потреби першочергові, з’являються люди, які допомагають», — говорить Оля Сонячна.

Зараз Оля Сонячна співає на вулицях столиці. Жителька Ірпеня Іванна — одна з тих людей, хто слухав пісні херсонки.

«Ми любимо українську пісню, вона була незаслужено забута якийсь час. Я ніколи не була в Херсоні, але тепер це така моя заповітна мрія – як буде спокій, мир (ми дуже віримо у швидку перемогу), ми обов’язково всією сім’єю відвідаємо Херсон і його околиці. Херсон у нашому серці, ми вас любимо, Херсон, тримайтеся!» — каже Іванна.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024