Скандал продовжується: чи виступить Руслана на Євробаченні-2023

02 Травня 2023, 15:16
Руслана 2461
Руслана

Серед оголошених виконавців з України на концертах «Євробачення» не було Руслани. Але після скандалу, Суспільне заявило, що виступ першої української переможниці «Євробачення» таки відбудеться. 

ОНОВЛЕНО: Пізніше з'явилась інформація, що Руслана з’явиться у фіналі конкурсу наживо зі з Києва, де у неї буде особлива місія. Про це пише Unison, посилаючись на креативного продюсера конкурсу від України Германа Ненова. Таким чином, до Євробачення цього року залучать усіх українських переможців.

Але й цю інформацію спростувала менеджерка Руслани Яна Прядко. В коментарі для ТСН вона підтвердила, що як і раніше, виступ зірки на конкурсі не запланований.

«Жодних змін, крім низки консультацій від публікації посту Руслани, не відбулось. Формально глядачі побачать Руслану на екрані, але виступу першої української переможниці Євробачення-2004 на сцені Євробачення-2023, як у інших переможців, не буде!», – зазначила Яна Прядко.

Менеджерка Руслани наголосила, що під час фіналу конкурсу артистка фізично перебуватиме у Великій Британії, тож ніяк не зможе виступити з Києва, як про це писали раніше.

Також менеджерка розповіла про заходи, присвячені Євробаченню, в яких Руслана візьме участь.

«Руслана буде у Великій Британії. Вона має два запрошення і візьме участь в двох сайдівентах, що відбудуться в Ліверпулі і будуть організовані мерією міста-господаря Євробачення. Це виступ-колаборація з Англійською Національною Оперою 9 травня та участь в проєкті головного партнера Євробачення – компанії Тік-Ток «Легенди Євробачення» 12 травня», – розповіла Прядко.

За словами Прядко, обидві ці події не мають стосунку ані до головної сцени Євробачення, ані до корпорації ВВС, яка є організатором Євробачення 2023. 

«Зрештою самі представники ВВС нам підтвердили, що це активності мерії Ліверпуля, а не організаторів Євробачення», – зазначила менеджерка Руслани.

Яна Прядко вважає, що не покликати виступити на конкурсі артистку, яка першою привезла музичну першість до України – як мінімум нелогічно.

«Її запрошують на всі найбільші шоу Євробачення, бо вона і її пісня дійсно легендарні і улюблені єврофанами. Тому не запросити Руслану на головну сцену у мікс виступів переможців і артистів з України  – це реально якось ну дуже дивно. І це питання виникне не лише у єврофанів, але і у артистів, що візьмуть участь у Євробаченні також. Бо це не логічно зовсім. Руслана і її перемога 2004 року – це гордість для України, як і кожен наступний переможець. Але першим завжди є особлива шана та повага», – сказала Яна Прядко.

Читайте також: Речницею від України на Євробаченні стане Злата Огнєвіч

Що передувало скандалу

Вже з початку весни мережею поширюються анонси, де виступатимуть у фіналі Євробачення-2023 ексучасники конкурсу від України різних років. Це – Kalush Orchestra, Go_A, Jamala, Тіна Кароль та Verka Serduchka.  У півфіналах Євробачення-2023 виступлять Юлія Саніна, Марія Яремчук, OTOY, Alyosha та Злата Дзюнька.

Також у Ліверпулі 5 травня відкриють фан-зону Євробачення — Eurovision Village. Анонсували виступи Kalush Orchestra, Джамали, Антитіла, Go_A, alyona alyona та Jerry Heil. 

Переможці Євробачення-2022, гурт Kalush Orchestra, стануть хедлайнерами цієї події та виступлять на одній сцені разом із зірками світової музики.

А от про Руслану в офіційних релізах раніше не йшлося. На цей факт звернули увагу українські глядачі, а президентка мистецької агенції «Територія А» Анжеліка Рудницька звернулася до менеджменту співачки, щоб уточнити, чому Руслана не виступатиме на сцені цьогорічного конкурсу. 

«Наближається «Євробачення-2023», яке відбудеться в британському Ліверпулі від імені України 9, 11 та 13 травня. Серед тих, хто представлятиме Україну, ми не побачили тріумфаторку 2004 року, яка привезла першу перемогу в цьому конкурсі Руслану», – йдеться в дописі на сторінці «Території А»

Виявилося, що українські організатори не запросили Руслану, а сама співачка звернулася до українців через соціальні мережі і попросила у своїх читачів та прихильників поради.

«Коли я їхала в Стамбул на Євробачення, я їхала за перемогою в першу чергу для України. І тепер вважаю за правильне порадитись саме з Україною, з українцями. Тобто з вами, тими, хто читає це моє звернення. Чекати далі на запрошення на гранд-фінал Євробачення? Відмовитися від пропозиції виступу на гранд-фіналі Євробачення у разі, якщо така все ж надійде?  Як ми разом з вами більшістю голосів та реакцій проголосуємо, так я і діятиму», – йдеться в повідомленні.

Реакція Анжеліки Рудницької

Скандал у соцмережах через Руслану вибухнув миттєво.

«Суспільне» зреагувало на питання «Території А» і зазначило, що Руслана долучена до низки заходів, додавши, що інформація про залучення артистів є конфіденційною.

Анжеліка Рудницька на це зауважила: 

«Не зрозуміло, чому в анонсах можна оприлюднювати імені Джамали, Тіни Кароль, Калуша та інших, а ім‘я Руслани не можна. Сподіваємося на краще, нехай це буде пов‘язано із особливою місією Руслани, яку поки не можна розголошувати. І разом з українцями чекаємо виступу Руслани на головній сцені».

Коментар Суспільного

Згодом ситуацію «Суспільне» прокоментувало ще раз:

«Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, організовує і проводить відбір пісні та представника від України, а також забезпечує участь представника України на Пісенному конкурсі Євробачення-2023. Право проведення пісенного конкурсу у 2023 році було передано ВВС, оскільки в Україні, як країні-переможниці попереднього конкурсу, неможливо провести подію з міркувань безпеки.

BBC спільно з Європейською мовною спілкою організовують Євробачення-2023 за консультації із Суспільним Мовленням. За ініціативи Суспільного Мовлення переможницю Євробачення-2004 Руслану було включено до програми конкурсу. Нам достеменно відомо, що співачка і її команда знають про ці плани, і більше того — вже провели необхідну підготовку.

Хочемо зауважити, що BBC, яке займається плануванням шоу, залучило цьогоріч рекордну кількість українських артистів до подій навколо та під час Євробачення. Детальна інформація залучення артистів є конфіденційною до моменту офіційного оприлюднення організатором. 

На сьогодні ми можемо лише наголосити, що Руслана виступатиме у низці форматів, які відбуватимуться до та під час проведення Євробачення в Ліверпулі, зокрема у фіналі конкурсу. Наскільки нам відомо, ВВС має намір включити Руслану до фіналу Євробачення-2023.

Перемога Руслани у 2004 році була символічною подією для всієї країни і започаткувала високі стандарти представлення України на конкурсі протягом майже 20 років, надихнула наступних учасників на нові перемоги. Тож, звичайно, участь Руслани у шоу, що проводиться від імені України, важлива і обґрунтована», – йдеться у повідомленні.

Коментар продюсера Руслани

Згодом продюсер Руслани також написав, що не може знати про плани організаторів «Євробачення». Проте він визнав, що присутність співачки на сцені фіналу не обговорювалася.

«Ми не підписували із Суспільним жодних паперів, NDA і т.п., тож теоретично я б міг оповісти, в якому форматі на сьогодні передбачена участь Руслани на великій сцені. Але етичні норми і розуміння формату шоу мені не дозволяє оприлюднювати цю інформацію. Поки точно можу сказати, що станом на сьогоднішній день ні присутність Руслани на сцені, ні виконання нею власної пісні, ні артистичний перфоменс не обговорювалися і не пропонувалися. Я не можу достеменно стверджувати, що їх не буде, бо не знаю всіх планів організаторів», – додав продюсер.

Читайте також: В рамках Євробачення-2023 стартувала акція солідарності з Україною: як долучитися

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024