В Україну повернули раритетну бандуру

15 Квітня 2023, 12:40
Раритетну бандуру повернули в Україну 706
Раритетну бандуру повернули в Україну

Під час Українського фестивалю сучасної музики у Нью-Йорку власник унікальної бандури харківського типу Богдан Геруляк подарував українському бандуристу Володимиру Войту раритет задля його повернення на Батьківщину.

Про це 14 квітня повідомили в Українському інституті на своїй сторінці у фейсбуці.

Богдан Геруляк передав інструмент після виступу українського електроакустичного гурту Duo SAS у складі композиторки Соломії Мороз та бандуриста Володимира Войта.

Ця бандура була виготовлена у 1948 році в Німеччині музикантом, вчителем бандури і майстром Семеном Ластовичем-Чулівським для видатного бандуриста, поета-авангардиста Зіновія Штокалки. Як відомо, після розстрілу радянською владою популяризатора та удосконалювача харківської бандури Гната Хоткевича подібні інструменти до останнього часу були під «негласною забороною» і побутували переважно в діаспорі. Ця бандура вважається однією з трьох найважливіших в історії — разом з кобзою Остапа Вересая та бандурою Хоткевича.

«Тепер цей інструмент вперше потрапив до України та стане цінним експонатом для наукових досліджень, подальших реплік і розвитку кобзарського мистецтва в Україні», – йдеться в дописі Інституту.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024