«Поранена культура»: започаткували проєкт з застосуванням технологій віртуальної реальності

31 Січня 2023, 18:06
Музей в Охтирці 1389
Музей в Охтирці

В Україні започаткували проєкт «Поранена культура», де за допомогою сучасних технологій хочуть рятувати українську спадщину, яка постраждала від війни.

Для цього об’єднались львівський музей «Територія терору» із благодійниками «Фонду культурної спадщини України», американським стартапом з українським корінням AspichiInc. та ініціативою «Музейний кризовий центр», щоб фіксувати злочини, вчинені проти української культури російськими загарбниками, задокументувати досвід музейних працівників під час війни та запобігти безповоротним втратам культурної спадщини за допомогою сучасних технологій. Про це журналісти Район.Культура дізналися з соцмереж проєкту.

Охтирський краєзнавчий музей став першим та пілотним епізодом проєкту «Поранена культура», в якому є дві складові:

1) діджиталізація культурної спадщини із застосуванням VR-технологій;
2) документація досвіду музейних працівників та самих музеїв як культурних об’єктів через відеоінтерв’ю з головними дійовими особами за методом усної історії.

Будівля Охтирського краєзнавчого музею чи не найбільше постраждала в перші дні повномасштабного російського вторгнення: зруйновано дах, вибито двері й вікна, стіни взялися тріщинами, питання можливості відновлення споруди наразі відкрите. Безповоротно втрачено 84 експонати із фонду, що налічує 16 000 одиниць.

Під час експедиції до Охтирки команда проєкту зробила 5 відеоінтерв’ю — із директоркою музею Людмилою Міщенко, головною бухгалтеркою музею, що з перших днів брала активну участь у розборі завалів споруди й евакуації експонатів, та трьома найактивнішими волонтерами-охтирчанами, залученими у порятунку музею. 

Їхні розповіді — унікальні для історії української культури та історії загалом. На основі зйомок за допомогою технологій VR та зйомки 360 розроблять дві VR-екскурсії:

1) оглядова екскурсія, що передасть масштаб музею, руйнації, обставини, за яких це відбулося;
2) віртуальний тур музеєм із директоркою музею, яка розповідає про найцікавіші експонати з постійної експозиції.

Цей проєкт є актом культурного спротиву колоніальним практикам насильницького знищення громадської пам’яті. Він має на меті не лише привернення уваги міжнародної громадськості до культурних втрат в Україні, але й протидію цим втратам, використовуючи VR-технологій, що допоможуть зберегти образ музеїв на деокупованих чи загрожених територіях.

«Для нашого Фонду цей проєкт важливий тим, що дає можливість почути голоси музейників, уявити, як це — бути музейником на війні, відданим своїй справі — справі збереження культурної спадщини, яка містить історію всього, що відбувалося на нашій землі. Таким чином, зберігаючи минуле, ми пишемо історію сьогодення для майбутніх поколінь. Тому що ця війна — це війна за нашу пам’ять, за те, що і як ми будемо пам’ятати. Тому, використовуючи усі класичні та некласичні методи, ми фіксуємо цей досвід роботи наших колег-музейників і робитимемо все, щоб розповідати світові, як Росія знищує Україну, знищує наші музеї. А також розповідати про те, як ми боремося та перемагаємо», — каже Ольга Гончар, співзасновниця «Фонду культурної спадщини України».

Директорка музею в Охтирці Людмила Міщенко працює там 35 років. У перший день повномасштабної війни разом із працівниками ховала, а згодом евакуювала найцінніші експонати.

«Треба було рятувати. Ми розуміли, що від такого вибуху, який стався поряд з будинком музею, ми бачили в залах осипалось тинькування, набите скло. То розуміли, що і фондосховище, хоч і приміщення без вікон, але все пообпадало», — розповідає Людмила Міщенко.

Загалом у проєкті «Поранена культура» запланували відзняти понад 30 українських музеїв. Зараз для цього шукають кошти. Епізоди можна буде подивитися у ютубі.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024