Я був вражений, на максималках, – Сергій «Колос» Мартинюк про нову книгу Макса Кідрука

25 Січня 2023, 17:42
Колонія 1198
Колонія
Сергій «Колос» Мартинюк, письменник та фронтмен гурту «Фіолет», поділився своїми враженнями від прочитання нової книги Макса Кідрука «Колонія».
 
Про це журналісти Район.Культура дізналися зі сторінки митця у фейсбуці.
«Макс проробив просто титанічну за моїми мірками роботу. І мова зараз далеко не про заснування видавництва «Бородатий Тамарин». Не про ілюстрації з картами, 900 сторінок обсягу та інші речі, з якими автор сміливо і по-новаторськи натхненно штурмує наш книжковий ринок. Я про науковий бекґраунд історії, сотні, якщо не тисячі, ідей, під кожною з яких, переконаний, цілі пласти спеціалізованої літератури і тематичних розвідок автора», – каже Колос.
Він зауважує, що когось це, ясна річ, томитиме, хтось точно пропускатиме цілі сторінки та абзаци, женучись за сюжетом, але особисто він був вражений. На максималках.
«Земля середини наступного століття з огромом політичних, соціальних та екологічних проблем, таємничий вірус, який вражає вагітних жінок, марсіанські колонії з українською спільнотою, закулісся Білого дому, русня, яка історично не еволюціонує і, звісно, український схід. Між тим всім – цілий розсип персонажів, які з плином історії взаємодіють все тісніше, і врешті – творять цільне полотно розповіді, яка, втім, видалася мені лише зачином історії - означенням героїв, територій, передумов і конфліктуючих сторін», – пояснює Сергій Мартинюк.
Проте, Колос має й питання до твору. За його словами, якусь частину з них можна списати на те, що він майже не читає наукову фантастику і не дуже розуміє законів її творення, кореляції з реаліями тощо. 
 
«З достатньо круто прописаним технічним боком майбутнього 2140-их, чимало з того, що стосується соціально-політичної, культурної та побутової складової розвитку людства (і на Землі, і в колоніях на Марсі), видалося мені дещо сумнівним. Такими мені уявляється 2040-50-ті роки, але не часи за 100 років, де досі юзають ютуби, стрімінги, монетизації, слухають хард-рок, дивляться ТБ, спілкуються так як спілкуються, зважаючи на те, як змінюється наша мова з технічним прогресом і тд. Лише останні 20 років, як на мене, перевернули гру з ніг на голову, і в мене дуже вагомі сумніви, що за 20-30 найближчих років усе звичне для нас в тому ж інеті чи буденному конекті ще буде актуальним. Хоча хто-зна», – рефлексує Колос.
Загалом же ж Сергій каже, що якщо відкинути ці зауваги та низку дрібніших питань від нього, то «здається, Макс написав книгу світового рівня»
«З того світового в жанрі, що я читав за останні роки (так, небагато, згоден) Колонія нічим не поступається західній нф романістиці, а в багатьох аспектах ще й дає їй просратися. Читати чи ні, я думаю, ви і самі розберетеся, а я сподіваюся, що автору та його команді ніщо не завадить написати і видати за кілька років нову частину циклу. Вже в Україні, яка перемогла єбн рск мр», – додає Колос.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024