З колядками та мережкою: у Рівному презентували виставку новорічно-різдвяних виробів

05 Січня 2023, 11:32
Авторські ляльки-колядники виставки «Мистецька хуртовина. Мереживо зими» 1476
Авторські ляльки-колядники виставки «Мистецька хуртовина. Мереживо зими»

Щорічна виставка новорічно-різдвяних виробів декоративно-ужиткового мистецтва під назвою «Мистецька хуртовина. Мереживо зими» проходить у Рівному вже увосьме.

Презентували добірку мистецьких витворів 4 січня у Міському будинку культури. Відчути дух Різдва й традиційних святкувань, які сучасні майстри з різних куточків України перейняли у предків та проілюстрували унікальними елементами своїх робіт, завітала і журналістка Район.Культура.

Вишиті новорічні іграшки, витинанки, авторські ляльки-колядники, дідухи, гобелени, кераміка – виставка зібрала експонати, створені у різних техніках, втім, з одним сюжетом. Тут повсюди Різдво: ось колядники ідуть селищем із вертепом, ось заходять до радісних господарів, а ось сходить перша зірка. Біля кожної окремої композиції видніються слова колядки, а кожен виріб має часточку мережива – символу легкості й тендітності, який створює взимку сама природа.

«Тема «Мистецька хуртовина» була започаткована нашою директоркою Ольгою Миколаївною кілька років тому. Вона цікава, тож я її підхопила. Втім, щороку у нас змінювалася підтема. Якось ми вже робили виставку, присвячену колядкам і вертепам, але там був акцент на вертепах. Брат нашої майстрині Елі Гілко – Андрій – зробив гарні, різних форм дошки. Тож в нас зявилася ідея порізати мережку, взяти сюжети колядок і за ними зробити такі композиції. А потім, я навчилась нового слова, – «пацькати» кольорами, щоб дати таку фактуру. За допомогою цієї техніки, ніби як аплікацій з мережки, вдалося зробити на дошках композиції, які відповідають змісту колядок», – розповідає про особливість експозиції організаторка і керівниця народної студії декоративно-ужиткового мистецтва Анна Крилошанська.

Читайте також: «Він постійно хотів зазирнути за горизонт»: у Луцьку відкрили виставку робіт Георгія Хаджиоглова

Анна Крилошанська (зліва)

За словами Анни, експонати для виставки почали створювати ще у жовтні, та те, що вона відбулася, можна вважати подвигом, адже майстрам доводилося працювати поміж тривогами та відключеннями електроенергії. Монтаж витворів безпосередньо у виставковій залі проводили з ліхтариками до самої ночі.

«І без світла, і хворіли, і викручувалися як могли, але це хотілося зробити для вас, щоб кожен з вас міг прийти, подивитися, що вміють люди в різних техніках і щоб ваша душа трішечки зраділа, що є в нас такі люди, що ми можемо щось зробити, показати», – ділиться думкою майстриня Наталя Марчук.

Організатори зазначають: навіть не думали про те, що виставка може не відбутися, адже попри повномасштабне вторгнення й усі виклики, які стоять перед українцями, культура важлива і її потрібно продовжувати популяризувати.

«У нас багато внутрішньо переміщених осіб. Ми повинні показати, що незважаючи ні на що, продовжуємо жити, що у нас є величезний культурний пласт. І маємо обмінятися цими знаннями з ними», – зауважує майстриня Наталя Дребот.

Виставкові експонати й справді нагадують – українська культура різноманітна, а багатство наших традицій безмежне і унікальне від регіону до регіону. І попри це, гармонійно поєднані в експозиції вироби і з Харкова, і зі Здолбунова, і з Черкаської, і з Закарпатської областей.

«Майстри з Харкова почули, що ми робимо новорічну виставку, зв’язалися з нами і сказали, що в них є ляльки. Що вони готові й можуть вже їх надіслати. Представлені тут і роботи мам-майстринь та їхніх дітей різного віку від 7 до 15 років. Також представлені майстри з Виноградова Закарпатської області – Оля Гал передала кераміку. З Золотоноші Черкаської області передали керамічні тарілки. На нашій виставці є майстри і зі Сходу, і з Заходу», – розповідає Анна Крилошанська.

Біля величезного триптиха, створеного власноруч, кілька разів робить світлини відома майстриня народної творчості Вікторія Кисиленко. У серії робіт, які вона створювала два місяці, можна простежити увесь шлях різдвяного вертепу.

«Мені сказали, що буде виставка, присвячена коляді. Я подумала: «це добре, дуже добре». І почала з того, що зробила хатину, в якій сидять дід з бабою, а до них навідались сучасні колядники. Вони вдягнені в мене по-сучасному, з невеличким додаванням традицій. Вони ідуть до баби, до діда і ті радесенько протягають руки. У хаті мусить бути скатертина гарна і стріха. Три роботи робила місяць, а хатинку за дві ночі. Було стільки натхнення. Важливий не час, а натхнення. Ось це роблю й думаю: «та це ж я себе роблю», – описує свій витвір Вікторія Кисиленко.

Вікторія Кисиленко

Майстриня звертає увагу на матеріали, які використовує для створення виробів: пліт зі справжнього галуззя, дах із соломи. Ляльки робить тільки з натуральної тканини.

«Чому? Бо більше я роблю виставкові роботи для дітей. Коли я створюю, то думаю, що якась дитина посміхнеться, подумає, з чого що можна зробити. Дуже шкодую, що на виставку не приходять діти, або приходять і відразу втікають. А я для них роблю. Дорослі вже все бачили, а я хочу, щоб діти почіпали усе це і дізналися щось нове. Тоді для мене це насолода», – розповідає Вікторія Кисиленко.

Переглянути виставку та поринути у світ мистецького Різдва усіх охочих запрошують щодня, окрім суботи та неділі, з 10:00 до 16:00 у виставковій залі Міського будинку культури. Триватиме експозиція до 28 січня.

Читайте також: Косачки: у Луцьку відкрили виставку про українських амазонок

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024