«Він постійно хотів зазирнути за горизонт»: у Луцьку відкрили виставку робіт Георгія Хаджиоглова

03 Січня 2023, 18:00
Фото з презентації виставки 1759
Фото з презентації виставки

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили виставку малярства та графіки Георгія Хаджиоглова.

Експозицію презентували мистецтвознавиця Зоя Навроцька, керуюча партнерка музею Леся Корсак, а також родина художника. На жаль, у 2013 році митець пішов із життя. На події побувала журналістка Район. Культура.

«Сьогоднішньою виставкою Музей Корсаків засвідчує одне зі статутних завдань музею – не тільки прогнозувати майбутнє, не тільки давати імпульс для росту молодих художників, але водночас повертати українську культуру. Долучати ті речі, які були створені на високому рівні, але якимось чином ми про них не знали, вони залишалися в затінку», – розпочала Зоя Навроцька.

Леся Корсак зізналася, що шкодує, що раніше не познайомилася з родиною художника. 

«Ми би зробили таку виставку раніше, тому що це достойне ім'я в українському мистецтві. Людина зі складним характером та складною долею. Для себе я відкрила надзвичайно талановитого митця», – зауважила вона.

Георгій Хаджиоглов це людина, для якої було девізом «мінімум слів, максимум сказаного». Для якого творчість була місією його життя. 

Художник багато переїздив за своє життя: народився на Одещині, у дитинстві жив на Донеччині, навчався в Одесі та Ленінграді, де й познайомився із лучанкою, майбутньою дружиною Галиною. Деякий час вже одружений митець мешкав у Росії, пізніше переїхав до Кишинева. Тривалий час з сім'єю мешкав у Молдові, потім настав тривалий одеський період, пізніше знову ленінградський, і у 80-х роках Георгій з сім'єю переїхав до Луцька. Та все ж наприкінці життя художник повернувся до Одеси, а закінчив своє життя в Петербурзі.

Твори, які презентовані на виставці у Луцьку, створені в Одесі. Багато робіт Георгія Хаджиоглова залишилися в Петербурзі. Попри прагнення родини забрати полотна в Україну, Росія нині заблокувала це вивезення. 

Дружина художника Галина розповіла присутнім про творчу натуру чоловіка.

«Захоплень було у нього дуже багато. Ці захоплення були не для розваг, вони розвивали його концепції. Він мав певні очікування, від того, що може статися, якщо він щось нове для себе відкриє. І він багато чого відкривав», – розповіла жінка.

За словами пані Галини, її чоловік був фанатом, він намагався досягти ідеальної завершеності. 

«Він шукав виразність плям, виразність ритмів, виразність кольору, виразність фактур», – пояснила вона.

Своєю чергою Зоя Навроцька поділилася своїми думками щодо творчості Георгія Хаджиоглова.

«Ми бачимо ніби меридіани. Ніби матеріальний світ преходить у якийсь духовний світ», – каже про роботи художника мистецтвознавиця.

За її словами, експозиція створена таким чином, що переходячи від твору до твору, глядач може розмірковувати разом із художником та шукати пластичне вираження.

«Мати з дитиною – ніжність, краса,маленька квіточка. майже впізнаваний, об'ємний образ. І він переходить до іншого, шукає кубістичний варіает спрощення, інших акцентів. Він постійно хоче зайти за горизонт. І в мене таке враження, що він шукає слова та не може їх знайти», – розповіла Зоя Навроцька.

Організатори виставки анонсували найближчим часом кураторську екскурсію експозицією, також усі охочі можуть оглянути презентовані роботи щодня у години роботи музею.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024