У Луцьку зруйнували стіну з муралом Гостинного двору Прайзлерів: що відбувається

16 Січня 2023, 16:20
Зруйнована стіна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 14991
Зруйнована стіна
У Старому місті у Луцьку знищили символ урбаністичного молодіжного простору – стінопис з логотипом Гостинного двору Прайзлерів.
 
Про це повідомили на сторінці громадської організації «Семиярусна гора» 23 грудня.
 
«Міська влада Луцька, оминувши процедури найбільшої публічності та прозорості, почала нищівні роботи на об’єкті, у який було вкладено колосальні зусилля сотень людей: волонтерів, донорів, доброчинців та просто небайдужих лучан. Під час воєнного стану Луцька міська рада за очільництва Ігоря Поліщука вирішила знищити символ простору», – кажуть урбаністи.
Нагадаємо, що протягом серпня на платформі «Спільнокошт» близько 500 людей зібрали 100 тисяч гривень на розвиток проєкту на території Двору. Ще 300 тисяч залучили у взаємодії з волонтерською ініціативою «Будуємо Україну разом». 
«Усі ці кошти зібрані силами громади будуть змарновані через діяльність міської влади. Соціологічні опитування, проведені командою «Семиярусної гори» за час літа-осені 2022 року серед лучан свідчать про бажання громади мати відкритий публічний простір у Старому місті, але це ігнорується владою сьогодні», – додають активісти.
Подаємо заяву громадської організації без змін:
 
«Семиярусна гора» звертається до виконавчих органів Луцької міської ради з вимогою зупинення руйнування об’єктів на території Гостинного двору, який знаходиться у комунальній власності громади. Окрім того, ми вимагаємо проведення публічних та відкритих обговорень, які зможуть залучити представників громади на засадах прозорості для вирішення подальшої долі архітектурної спадщини нашого міста. Команда волонтерів громадської організації «Семиярусна гора» докладе усіх зусиль для контролю над ситуацією, проте без розголосу людей ми не зможемо протистояти приватним інтересам, які тісно пов’язані з міською владою міста Луцька. 
На заяву «Семиярусної гори» відреагували у Департаменті молоді та спорту Луцької міської ради. Подаємо текст без змін: 
 
Луцька міська рада, керівництво міста та визначені структурні підрозділи у 2022 році надавали всебічну підтримку всім ініціативам ГО «Семиярусна гора» як конкретно в проєкті, який стосувався облаштування Гостинного двору, так і в інших. Було також проведено низку зустрічей (на прохання членів Семиярусної гори) з представниками усіх дотичних структурних підрозділів, архітекторів, науковців тощо. Організовано також декілька зустрічей із заступницею міського голови з обговорення перспектив реалізації проєкту. Усі необхідні дозволи та погодження для реалізації проєкту «Гостинний двір Прайзлерів» було також надано з боку влади. Концепт майбутнього вигляду Гостинного двору обговорювався спільно представниками влади та громадськості у форматі «світового кафе» на початку його реалізації.
 
Щодо самого проєкту, який було підтримано волонтерською ініціативою «Будуємо Україну разом», надавалося повне сприяння, починаючи від доступу до локації, забезпечення електроенергією, водою, іншими потрібними ресурсами протягом всього терміну його реалізації. Було організовано комунальний транспорт для вивозу сміття після проведених робіт тощо. Також видавалися дозволи для проведення усіх молодіжних заходів (ініційованих ГО «Семиярусна гора») на теренах простору (під час воєнного стану ця практика є обов'язковою), надано допомогу у забезпеченні потреб волонтерів при проведенні табору. Жодної відмови чи невиконання своїх зобов'язань, уникнення зустрічей зі сторони міської ради за час реалізації проєкту не було.
 
Щодо ситуації: облаштований Гостинний двір не зазнав жодного втручання з боку міської влади, як написано у пості. Усі меблі та інше встановлене майно перебуває на місці та не пошкоджено, у чому може пересвідчитись кожен бажаючий. Ніяких зазіхань на простір немає. Згаданий мурал було намальовано на старому занедбаному гаражі, який було побудовано радянською владою, він не є пам'яткою архітектури і є дисгармонійною забудовою в контексті історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Створення муралу на поверхні даного гаражу не було обговорено чи погоджено жодним документом. Демонтаж гаража продиктовано вищеперерахованими чинниками та сприятиме відновленню вигляду Гостинного двору Прайзлерів у його ціннісному та історичному тлумаченні.
 
Просимо почути іншу точку зору, підкріплену фактами, та вкотре наголошуємо на веденні відкритої та зрозумілої комунікації, до якої ми завжди були готові. Наявність альтернативного, креативного простору для молоді, де вона може змістовно проводити свій вільний час ми вітаємо, інакше не було би надано стільки допомоги для його створення та функціонування. Цінуємо зусилля кожного, хто доклав свої сили та енергію до його створення.
 
Своєю чергою Департамент економічної політики Луцької міської ради обґрунтовує такі дії тим, що міська влада повертає історичні обриси та «оживляє» місто, тому відбувся демонтаж занедбаного радянського гаража. Подаємо текст без змін:
 
За адресою вулиця Кафедральна, 4 зареєстровано три будівлі: пам’ятка архітектури місцевого значення, охоронний номер 33-мз, т.зв. «Заїжджий двір чехів Прайзлерів», а також 2 гаражі. Занедбаний гараж, що демонтується, побудовано радянською владою в 1970-х роках в суто утилітарних цілях, без жодного огляду на оточуючий архітектурний ансамбль. Він не є пам’яткою архітектури.
 
Щобільше, задня стіна гаража, що виходить на вулицю Драгоманова, є дисгармонійною, вона абсолютно дисонує з історичною забудовою та не відповідає вимогам до об’єктів, які розміщуються в межах історичного ареалу № 1 м. Луцька. Це просто таки «будівля не в тему». Окрім естетичної частини є і нормативна: розміщення гаража суперечить нормам п. 6.1.39 ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій» в частині розривів між будівлями: недотримано протипожежні відстані, заїзд у двір будинків по вул. Кафедральній, 4 та Драгоманова, 8 ускладнено.
 
Для чого гараж ліквідується?
Ми хочемо «оживити» наше прекрасне Старе місто! Ми хочемо відновити «Будинок Прайзлерів» з максимальним відтворенням його початкових функцій, історичної ролі та первісного задуму. Зовсім швидко він знову стане «заїжджим двором» з готелем, рестораном та затишним внутрішнім двориком, до якого із задоволенням заходитимуть лучани, а екскурсоводи запрошуватимуть туристів. Всі конструкції буде укріплено, кожну архітектурну деталь відновлено. Саме для гармонізації історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», повернення його автентичного вигляду доводиться ліквідовувати ось таку російсько-радянську спадщину – безликі і страшні господарські будівлі соціалістичних часів в історичному серці міста.
 
Один із волонтерів, котрий працював над реалізацією проєкту, коротко написав про Гостинний Двір зі своєї точки зору:
 
1) Руйнування стіни-муралу це удар по суспільній думці та бажанню змінити місто для людей.
2) Офіційна зневага до зусиль молоді у створенні публічного простору для людей Волині.
3) Відсутність комунікації між владою міста та командою «Семиярусної Гори». Влада міста не чує нас.
4) Безвідповідальність з боку влади, руйнується об'єкт історичного значення.
Особисто мене це обурює. Ми будемо боротись за право бути почутими!
 
26 грудня у громадській організації «Семиярусна гора» повідомили, що знайшли підтримку громадського сектору та спільноти лучан, тож розпочинають збір підписів на колективному зверненні до міської ради про проведення громадських слухань.
«За результатами громадських слухань рішення приймають більшістю голосів присутніх. Пропозиції, ухвалені на них, підлягають обов’язковому розгляду міського самоврядування протягом 1-го місяця з дня одержання. Це надзвичайно сильний механізм місцевої демократії, після здійснення якого міська влада нестиме високу репутаційну ціну за свої дії», – зазначили в організації.
Підписи повинні бути фізичними, тож їх збиратимуть у приміщенні Молодіжного центру Волині за адресою Градний Узвіз, 5, поблизу Театрального майдану. На охочих там чекатимуть:
  • 27 грудня — 30 грудня (включно) з 12:00 по 19:00;
  • 2 січня — 15 січня (включно) з 12:00 по 19:00.

Також у «Семиярусній горі» запросили волонтерів долучитися, заповниши форму за посиланням. Як зазначили в організації, навіть один день, виділений для допомоги в зборі підписів, є безцінним вкладом у розвиток місцевої демократії.

Якщо є охочі організувати мешканців свого будинку через чат ОСББ, то в «Семиярусній горі» запевнили, що зможуть прийти та провести збір підписів безпосередньо на місці. Для цього теж потрібно заповнити онлайн-форму.

«У нас небагато часу, але багато волі та мотивації змінити наше місто на краще. Тож якщо ви досі не знали, як впливати на міську політику, не проґавте цей шанс», – заявили в організації.

16 січня повідомили про погодження громадських слухань.

Подаємо текст без змін:

З моменту втручання міської ради в публічний простір Гостинного двору Прайзлерів у Луцьку пройшло 3 тижні. Консолідація сил, обговорення дій з юристами, ініціювання громадських слухань і збір 600 підписів — так пройшли різдвяні свята для нашої громадської організації, але це ще не кінець. Залучення уваги лучан та участь у громадських слуханнях — це наступні важливі кроки.
 
Звичайно ж, ми просимо ваш поширити цей допис серед друзів та особливо у вайбер-групах серед старшого населення. Усі категорії містян є важливими учасниками цієї події, тому чекатимемо вас вже скоро.
 
Слухання пройдуть у Палаці культури міста Луцька 27 січня о 14:00. Реєстрація з 13:00.

Останні оновлення: 

Луцька міська рада не погодилася провести громадські слухання з ініціативи жителів громади. Посилаючись на різні бюроктратичні підстави, ЛМР відхилила 276 підписів із 600. Ми вважаємо це невиправданим. Проте завдяки нашим з вами діям та враховуючи суспільний інтерес, міська рада ініціює громадські слухання з власної ініціативи. Ми вважаємо це задовільним результатом, тому вже готуємося до них.
 

Маневри міської ради:

Громадські слухання можуть ініціювати як жителі громади, як от ми з 600 підписами, так і міська рада своїм рішенням. Ініціатори формують оргкомітет, який оголошує питання для обговорення. У нашій пропозиції ми визначили 3 представників міськради та 5 членів нашої команди. Натомість у своєму рішенні міська рада перевернула баланс і тепер ми в меншості. Проте це не фатально, адже врешті всі рішення примаються голосами людей, які прийдуть.
 

Наші тези:

Під час слухань ми пропонуватимемо:
  •  відмовитися від сумнівної процедури державно-приватного партнерства, яке проводиться без публічного висвітлення;
  • організувати відкритий архітектурний конкурс для реставрації Гостинного двору за сприяння Національної спілки архітекторів України;
  • зберегти внутрішній простір відкритим для людей, створений руками волонтерів у серпні-вересні 2022 року.

Наше місто:

Міська громада, тобто ми з вами, є первинним носієм влади. Громадські слухання 27 січня — це наше право брати безпосередню участь у місцевому самоврядування. Тому давайте не проґавимо цей момент! Лайки, репости та коментарі допоможуть нам у цьому.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024