Оригінал рукопису «Щедрика» вперше показали на виставці

21 Грудня 2022, 16:28
Фото рукопису «Щедрика» Миколи Леонтовича 1516
Фото рукопису «Щедрика» Миколи Леонтовича

В Україні вперше представили оригінал рукопису всесвітньо відомої пісні «Щедрик» авторства українського композитора Миколи Леонтовича.

Церемонія відбулася під час відкриття виставки «Я співаю, отже існую» у Меморіальному будинку-музеї Миколи Лисенка в Києві. Про це повідомило видання УКРІНФОРМ.

Презентацію рукопису організували до 100-річчя американської прем’єри «Щедрика» та 145-річчя з дня народження Миколи Леонтовича. Партитура написана рукою композитора за кілька років до прем’єри пісні у концертному залі Карнеґі-Гол (Нью-Йорк).

Окрім цього, на заході вперше представили оригінал листа голови Директорії Української Народної Республіки Симона Петлюри до диригента Олександра Кошиця. У листі Петлюра закликав Кошиця популяризувати за кордоном ідею незалежної України та збирати гроші на підтримку української армії. Експонування рукописів триватиме один день.

Також у межах виставки експонується унікальна колекція копій європейських афіш хору Олександра Кошиця із фондів Слов’янської бібліотеки Національної бібліотеки Чеської Республіки. Ці вуличні афіші вперше представлені в Україні. Вони містять згадки про прем’єру «Щедрика» у Відні, Парижі, Женеві та інших європейських містах. Деякі з них оформлені в синьо-жовтих кольорах й оздоблені тризубом.

Виставка «Я співаю, отже існую» триватиме від 21 грудня до 31 січня 2023 року.

Подію організували Музей видатних діячів української культури спільно з Інститутом Леонтовича за підтримки Українського Фулбрайтівського Кола.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024