У Рівному відбувся літературно-музичний вечір «Пісні нескорених. УПА – 80»

12 Грудня 2022, 16:58
Учасники літературно-музичного вечора «Пісні нескорених. УПА – 80» 807
Учасники літературно-музичного вечора «Пісні нескорених. УПА – 80»

Урочисто-патріотичні, маршові, ліричні і побутові пісні звучали у виконанні професійних музикантів, аматорів, викладачів та учнів музичних шкіл.

Літературно-музичний вечір «Пісні нескорених. УПА – 80» відбувся 11 грудня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці та був організований Музичною спілкою Рівненщини. Про це повідомили на сайті книгозбірні.

«Повстанські пісні. Вони творилися під свист куль та гуркіт гармат, в особливих умовах і здебільшого не професіоналами. Зате творилися в найпекучіші хвилини, найчастіше на тій критичній межі, де не допускається навіть найменша фальш. Ці пісні співалися УПА, всім свідомим українством… І співаються сьогодні на фронтах борні зі споконвічним ворогом – росією», – зазначили організатори.

Історичний екскурс від створення УПА до незалежної України провів кандидат історичних наук Олександр Крупка. До розмови долучився один з засновників перших організацій Народного руху України та «Просвіти» на Рівненщині Роман Омельчук. Зворушив слухачів емоційний виступ бандуриста і співака Назара Волощука, який проілюстрував свою промову прекрасним виконанням пісні про отамана Бульбу-Боровця.

Підкорив серця слухачів зразковий хор Дитячої музичної школи №2 (керівниця Олена Огонь), учениця Шпанівської школи мистецтв Вероніка Мазепа, дует викладачок ДМШ №1 ім. М. Лисенка Юлія Нагурська та Оксана Цибульська (концертмейстерка Ольга Вакуліч), студент РДГУ Левко Єгоров (викладачка Галина Швидків), рівненські музиканти В’ячеслав Кардаш та Микола Бочуляк. Композиторка Тетяна Леус розповіла про Христофора Блонського і заспівала його пісню.

Гарно сприйняли і повстанські пісні у фольклорному виконанні дуету фольклористок Раїси Цапун та Ольги Парницької і фольклорного гурту «Уляночка».

А потужним фінальним акордом стала повстанська пісня у виконанні ансамблю бандуристів Музичного коледжу під керівництвом Мирослави Очеретяної та Оксани Крук.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024