Помер Олег Вергеліс – журналіст, театральний критик та мистецький оглядач

30 Вересня 2022, 19:04
Олег Вергеліс 2272
Олег Вергеліс

У віці 55 років пішов з життя Олег Вергеліс – заслужений журналіст України, театральний критик та мистецький оглядач.

Про це повідомив режисер Олесь Санін на своїй сторінці в фейсбуці. 

«Сьогодні перестало битися велике серце Олега Вергеліса. Прощавай друже. Вічна пам‘ять», – написав він.

За інформацією колег театрального критика, Вергеліс останнім часом довго хворів.

Олег Вергеліс — автор публікацій, переважно на теми театру, кіно, телебачення та української культури загалом до багатьох періодичних видань України: «Дзеркало тижня», «Профіль», «Главред», «Український театр», «Українська культура», «Культура і життя», «Київські відомості», а також російських видань (журнал «Театр», «Независимая Газета», «Театрал» та ін.). Був членом редколегії «Київських відомостей».

Входить до складу експертів театральної премії «Київська пектораль», з 2007 року був членом експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури і туризму України.

У видавництві «Континент-ПРІМ» вийшла книга Олега Вергеліса «Квиток на вчорашню виставу», присвячена легендарним постатям українського театру середини ХХ століття. Книга містила нариси про Ларису Кадочникову, Сергія Данченка, Аду Роговцеву, Миколу Гринька, Нонну Копержинську, Андрія Сову, Наталю Ужвій, Фаїну Раневську (представлено її стосунки з Києвом, де вона грала у виставах за п'єсами Миколи Куліша), Олександра Корнійчука та інших. 2010 за цю книгу Олег Вергеліс став лауреатом шостої Міжнародної літературної премії імені Юрія Долгорукого та отримав грошову премію в розмірі 4 тисячі доларів.

2012 року у видавництві «Лаурус» вийшло оновлене й розширене видання книги «Квиток на вчорашню виставу». 

У липні 2010 року уведений до складу оновленого комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка.

2011 року у столичному видавництві журналу «Радуга» вийшла публіцистична книга Олега Вергеліса «АнтиРаневська», яку автор визначив як "Листи «незгодного». Книга містить нариси про культуру та масову культуру «нульових» років 21-го століття, а героями текстів стали Богдан Ступка та Вєрка Сердючка, Євгенія Мірошниченко та Михайло Поплавський, Святослав Вакарчук та Володимир Зеленський, Тетяна Дороніна та Сергій Параджанов, Алла Пугачова та Кіра Муратова. Наклад видання склав тисячу примірників. У березні того ж року за «АнтиРаневську» Вергелісу було присуджено Гоголівську премію. Книги «Квиток на вчорашню виставу» та «АнтиРаневська» перевидавались двічі.

Доцент кафедри журналістики Інституту міжнародних відносин (НАУ). Редактор відділу культури часопису «Дзеркало тижня» (перша стаття для видання датована 23 лютого 1996 року, та має назву «Між двох берегів драматургії»), автор і ведучий циклів «Гравці» та «Головна роль» на Національному телеканалі «Культура». Був членом Національного Шевченківського комітету (2010—2016). З 2016-го — експерт Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Прийняв запрошення івано-франківського режисера Ростислава Держипільського взяти участь у виставі «Модільяні» Франківського драмтеатру. Вистава поставлена за мотивами однойменного художнього фільму. Олег Вергеліс у виставі виконав роль арткритика, по суті — власне камео.

В січні 2020 року став керівником літературно-драматургічної частини Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024