Національна легенда України: Зеленський посмертно нагородив Марію Примаченко

22 Серпня 2022, 13:45
Марія Примаченко 1801
Марія Примаченко

Президент Володимир Зеленський нагородив лауреатів державної нагороди «Національна легенда України», що встановлена для відзначення громадян за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України. 

Про це повідомили в Офісі Президента.

Зокрема, посмертно відзначили народну художницю України Марію Примаченко. Нагороду отримав Ігор Кожан, генеральний директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, де нині триває виставка робіт мисткині.

«Україна нарешті каже їй «дякую» та віддає належне відповідно до її внеску та заслуг, офіційно й назавжди визнає: це наша велика українська художниця. Велика українка. Національна легенда українського живопису Марія Оксентіївна Примаченко», – сказав президент на церемонії нагородження.

Читайте також: Онук Марії Примаченко на війні: «Моя бабуся передчувала, що нас чекає щось страшне»

Марія Примаченко — українська народна художниця в жанрі наївного мистецтва; лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, народна художниця України. Авторка понад 800 картин, її ім'я внесли до Всесвітньої енциклопедії мистецтва, а ЮНЕСКО оголосило 2009 рік – роком Марії Примаченко.

Стиль Примаченко генеалогічно сягає найдавнішого мистецтва: палеолітичне «двочастинне» зображення звірів з визначеною межею голови і тулуба, язичницькі образи фантастичних чудовиськ і птахів, що знайшли відбиття у слов'янській міфології.

Читайте також: Окупанти спалили музей з картинами Марії Приймаченко

Картина Примаченко
Сергій Притула із картиною Марії Примаченко

Навіть після смерті, творчість легендарної художниці живе у її картинах. Так її картина «Квітки виросли коло четвертого енергоблоку», що вціліла в знищеному російськими загарбниками історико-краєзнавчому музеї в смт Іванків, продали за 500 тисяч доларів. Це стало рекордом в історії сучасного українського мистецтва. Усі кошти з аукціону пішли на Благодійний фонд Сергія Притули для допомоги ЗСУ.

Читайте також: Продану на аукціоні картину Марії Примаченко передали до Національного художнього музею

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024