Продану на аукціоні картину Марії Примаченко передали до Національного художнього музею

11 Червня 2022, 18:45
Картину Марії Примаченко передали до Національного художнього музею 1425
Картину Марії Примаченко передали до Національного художнього музею
Картину Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока», завдяки якій на потреби ЗСУ передали пів мільйона доларів, передали в Національний художній музей України.
 
Про це повідомили на сторінці музею в фейсбуці.
 
На початку травня Благодійний Фонд Сергія Притули з Аукціонним домом «Дукат» провели торги, де виставлялася картина Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока» 1990 року. Усі отримані кошти Фонд відправив на допомогу Збройним Силам України. 
Сам твір для аукціону зі своєї сімейної колекції подарували Ігор Понамарчук та Дар'я Добріян. Родина Марії Примаченко підтримала аукціон і відмовилася від роялті з продажу картини на користь ЗСУ. Картину придбав українець із закордону за 500 тисяч доларів. В історії благодійних аукціонів за таку суму українську картину придбано вперше. Благодійний фонд Сергія Притули на виручені кошти придбав 125 бусів для ЗСУ.
 
 
Однак на цьому історія про мистецтво, яке працює на перемогу, не закінчилася. Днями картину «Квіти виросли коло четвертого блока» Марії Примаченко Національний художній музей України прийняв на відповідальне збереження. Коли музей відчиниться для відвідувачів, планують представити цю роботу в постійній експозиції. 
 

«Хай полотно видатної художниці буде ще одним символом єдності українців у часи випробувань», – кажуть у музеї. 
Фото Дмитра ЮРЧЕНКА
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024