Лекції в окопах: ужгородський солдат-професор став зіркою соцмереж

06 Травня 2022, 18:55
Федір Шандор / Фото Віктора Щадея РЕАКЦІЇ 2344
Федір Шандор / Фото Віктора Щадея

Увесь фейсбук облетіло фото української воїна, професора Ужгородського національного університету Федора Шандора, який у перерві між бойовими чергуваннями на Сході Україні читав онлайн-лекцію своїм студентам.

Такий знімок опублікував його побратим Віктор Щадей на своїй сторінці у фейсбуці.

Федір Шандор – завідувач кафедри соціології та соціальної роботи в Ужгородському національному університеті, доктор філософських наук, професор. Проблематика його наукових досліджень — соціологія релігії, соціологія туризму, феномен національної свідомості.

Саме лекцію з туризмознавства професор проводив для своїх студентів під час зйомки. 

«У перерві між бойовими чергуваннями професор УжНУ Федір Шандор читає лекцію з «Туризмознавства» своїм студентам.

«Як і в мирному житті, Шандор постійно в русі, на зв’язку з активними закарпатцями, які допомагають нашим військовим. Ну а лекції студентам — це святе, їх пропускати не можна», — пише Віктор Щадей.

У перший же день війни Федір Федорович прийшов у воєнкомат і несе службу в батальйоні тероборони. Зараз він на Сході України. Служимо з Шандором в одному відділенні.

Тому маю точний інсайд: в його блокноті за ці два місяці вже записано багато цікавих ідей для Закарпаття, які ми неодмінно реалізуємо після війни. Все буде Україна!» — йдеться в дописі Віктора Щадея.

Як зазначає Varosh, Федір Шандор не лише викладач, але й президент Закарпатської туристичної організації, експерт із туризму, автор, співавтор і популяризатор безлічі креативних ініціатив в Ужгороді та області. 

На своїй сторінці у фейсбуці викладач розповідає про локальний туризм, а також ділиться своїми особистими туристичними вподобаннями. 

Журналісти Район.Культура зібрали реакції знайомих професора та просто користувачів мережі Facebook щодо однієї з найнатхненніших світлин сьогодення.

«Це вам справжня воєнна, але добра-придобра казка надвечір про класних і справжніх людей, що боронять наше з вами життя, свободу і майбутнє. Щаслива, що вже багато років знайома з Федором Шандором особисто і відверто захоплююсь усіма тими знаннями, якими він завжди так охоче і щедро ділитьс. Історик та краєзнавець, якого слухаю щоразу піднімаючи щелепу, вибрати щось з інтерв'ю взагалі нереально, бо все цікаво і доречно. Бережіть нам себе і бережіть Україну. А ми дякуємо і тримаємо тил», — написала Валерія Мікульська, авторка та ведуча тревел-шоу «Україна вражає» на телеканалі «Інтер».

«Людина з Великої Букви! Федоре Шандор, після перемоги чекаємо на організацію півмарафонів та сіті райдів. Перемога за нами!» — написав заступник начальника Управління патрульної поліції Закарпаття Ігор Щербанич.

«Як думаєте, що робить ця людина? Це Федір Шандор, професор Ужгородського національного університету. Він читає лекцію своїм студентам!

Читає
Лекцію
Студентам», — прокоментував Тato Kai, координатор волонтерського руху «Спільна МЕТА».
 

«Війна не націй, а цивілізацій», — Тato Kai.

Також почали з'являтися арти, на яких зображений Федір Шандор.

Ілюстрація Олександра Даниленка / @sashko.danylenko.art
Ілюстрація Олександра Даниленка / @sashko.danylenko.art

«Україна непереможна, як на військовому, так і на освітньому фронті, поки є такі воїни-професори як Федір Шандор!» — підписав свою ілюстрацію Олександр Даниленко.

«Студенти! Ще спите? Викладачі! Ліньки прокидатися й вилазити з-під теплої ковдри? Думаєте просто роздати тексти своїх лекцій для самостійної підготовки до іспиту?

А на Сході України цими днями професор Ужгородського національного університету Федір Шандор читає лекцію з «Туризмознавства» своїм студентам. Читає. Лекції. В окопах. Зі зброєю в руках. В перервах між чергуваннями у теробороні.

До свого списку «Що я робитиму вдома після війни?» додаю обов'язкове відвідання його етнографічних екскурсій Закарпаттям. Разом з Ukrainer, які, звісно, зніматимуть про професора окремий сюжет. І разом із друзями з різних країн, старими та новими. Приєднаєтесь? Україна переможе!» — написала біологиня Юлія Красиленко, кандидатка біологічних наук.

«Якщо все фіксувати, то таких світлин, де Федір Шандор в онлайн веде лекції, присутній на семінарах та наукових конференціях вже було би більш як півсотні за час нашого спільного з ним перебування в зоні бойових дій. І все це без порушень військової дисципліни. Радий нашій давній дружбі. Все буде Україна!» — прокоментував Анатолій Пасєвич, військовий, автор гастрономічного проєкту «Відкрита кухня».

«Туризмологи — сила! На обидва фронти встигає Федір Шандор — і військовий, і освітній тримає. Переможемо! Все буде Україна», — написала Єлизавета Сайгак, директорка Центру розвитку туризму та гостинності УМСФ.

«Щоразу, коли буду втомлена, хвора чи просто не в ресурсі читати пари, згадуватиму Федора Шандора — професора Ужгородського національного університету, який проводить лекцію своїм студентам на передовій», — поділилася Лілія Шутяк, комунікаційна менеджерка дитячого артвидавництва «Чорні вівці».

Як стало відомо Медіацентру УжНУ (Ужгородського національного університету), Федір Шандор уже 70 днів у армії, проте щопонеділка й щовівторка проводить пари.

«Пішов до військкомату одразу після пар 24 лютого. Але занять зі студентами не кидав. Щопонеділка й вівторка у мене пари о 8 ранку — жодної я не пропустив. Завжди надаю перевагу ранковим заняттям: вичитав, а потім маєш час на іншу роботу. Ось тепер проводжу теоретичні заняття для туризмознавців і студентів ФСН, а на семінарах працюють аспіранти», — розповів Федір Шандор. 

Професор каже, що з командуванням і товаришами по службі вдалося дійти згоди, щоб удавалося поєднувати службу і пари. 

«Ми воюємо за освічену націю. Якби я не читав лекції, то був би гріх. Я ж нащо на війну пішов?» — Федір Шандор.

Читайте також: 

Федір Шандор / Фото Віктора Щадея
Федір Шандор / Фото Віктора Щадея
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024