У Єгипті видали антологію поезії про війну з творами Катерини Міхаліциної

16 Квітня 2022, 16:41
Катерина Міхаліцина / ФОТО Настя Телікова 1100
Катерина Міхаліцина / ФОТО Настя Телікова

У Каїрі видали антологію поезії про війну в Україні в перекладі арабською, куди увійшли твори письменниці Катерини Міхаліциної, уродженки Млинова (Рівненська область).

Про вихід друком антології повідомляє Читомо

Антологію «Українські вірші та рисунки з лінії вогню» опублікували у єгипетському видавництві «Меріт» за підтримки Посольства України у Єгипті. Проєкт здійснювали зусиллями волонтерів та активістів. 

Окрім віршів Катерини Міхаліциної, до антології увійшли поезії й інших українських авторів. Це зокрема вірші Колі Кулініча, Ольги Брагіної, Ірини Шувалової, Василя Махна, Галини Крук, Елли Євтушенко, Лесика Панасюка, Ігоря Мітрова, Дарини Гладун, Оксани Гаджій, Антона Полуніна, Бориса Херсонського. Ілюстраторка проєкту — Ксенія Дацюк.

Обкладинка антології
Обкладинка антології

Читайте такожУ Грузії видали збірку сучасної української поезії з творами Андрія Любки

Перекладач та упорядник антології — єгипетський поет, критик, знавець української літератури доктор Самір Мунді.

«Ці вірші писані спішно, рядки у них квапливі, засапані й, можливо, швидші від куль, що можуть будь-якої миті прострілити череп. Цими рядками мовиться все й одразу, без вагань, без зайвої естетики. Ці рядки розривають тонку мембрану байдужості й крихкий кокон спокою, в якому ми живемо, ставлячи читача віч-на-віч із самим собою, зі своєю людяністю, зі своєю тендітною мораллю…», — зазначив Самір Мунді.

Читайте також: В Італії видали збірку сучасної української жіночої прози з творами Оксани Забужко

Читомо пише, що другий секретар Посольства України в Єгипті, український перекладач і арабіст Богдан Горват наголошує, що цей проєкт сприятиме культурно-гуманітарній співпраці Єгипту та України. І опісля перемоги ця співпраця актуалізується.

«Загалом, Єгипет (понад 100 млн мешканців), який залишається рушієм культурного процесу на Близькому Сході та у Північній Африці, поважно та уважно ставиться до перспектив розвитку культурно-гуманітарного співробітництва з Україною. Відкриття у майбутньому представництва Українського інституту в Єгипті (Каїр, Александрія або Нова адміністративна столиця) варто розглядати як стратегічний крок у бік закріплення української присутності в Африці та на Близькому Сході та зміцнення зв’язків України з усім арабським світом», — Богдан Горват.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024