«Нам є що захищати», – Андрій Любка

21 Березня 2022, 11:38
Андрій Любка / Фото з мережі 1784
Андрій Любка / Фото з мережі

Письменник Андрій Любка про історію успіху України та її здобутки.

Свої роздуми автор опублікував на своїй сторінці у фейсбуці.

Подаємо текст без змін:

«Це душова на залізничному вокзалі Києва.

Це одні з останніх «довоєнних» фото в мене на телефоні. Я приїхав у Київ в середу 23.02 під обід і дуже поспішав, бо вже за годину мав інтерв'ю. Тому пішов у душ прямо на вокзалі — там є лаунж-зона, вхід за годину — 250 грн, в цю суму входить душ з рушниками і шампунями, зарядки, шкіряні дивани, зернова кава і печиво, вай-фай і теде. І все просто вау якості, і все за 250 грн (8 євро).

Я це до того, що ми, українці, психопатично критичні до своєї країни, весь час ниємо про зраду, зубожіння, бариг, як тяжко жити і теде, але насправді за 30 років нам вдалося побудувати офігенну країну. Неідеальну, але й матеріал у нас був фіговий, погодьтеся, і прораб бухав, і сусіди підсирали! Але попри це все — нам вдалося зробити велетенський прорив!

Причиною війни є не тільки вибір євроінтеграції, наша повага до власних героїв чи посилення позицій української мови. Крім очевидних гуманітарних причин війни, одна з найважливіших загроз для Росії — це наша історія успіху.

Рівень нашої цифровізації обігнав багато країн ЄС, ми все робимо в смартфоні, український онлайн-банкінг зручний і простий, мережа ЦНАПів і ДП Документ фактично покрила всі базові потреби громадян. У нас немає корупції на дорогах і при видачі довідок.

Подивіться на Київ — це суперовий мегаполіс, в який прилітали тусити люди з різних країн і міст Європи — і були в захваті.

У нас крутезні й недорогі ресторани, наша зернова кава з машини біля виходу з метро — не поступається італійській, а за досягненнями наших маленьких пекарень з десятком видів багетів і хліба могли б заздрісно оглядатися французи.

Наші заправки схожі на космічні станції, на яких є все, такого часто і в Австрії не зустрінеш, а на моїх улюблених Балканах такий рівень нікому й не снився.

У нас реально працююча демократія, українцеві пофіг мер, губернатор чи міністр, нам навіть президент — не великий авторитет. Це круто, а ще 30 років тому ми жили в гнилій диктатурі!

Попри всі скиглення й критику, у нас загалом комфортно й легко вести бізнес, сплачувати податки, здавати елетронні звіти (це як ФОП без бухгалтера кажу).

Наша нова пошта перед війною вже запускала власні літаки для доставки вантажів по країні, це ж космос! У нас класні сучасні летовища й потяги інтерсіті, за які не соромно.

Наша інфраструктура поволі, але оклигувала і навіть набирала цікавих форм - згадайте хоча б проєкт станцій метра у Дніпрі від бюро Захи Хадід.

Маріуполь з його світловими фонтанами, парками, скверами, лавками і комфортним громадським транспортом перед війною був схожий не на Донбас, а вже на Польщу! Чернігів був вилизаний, як цукерка, виглядав як реальна Європа!

І список можна продовжувати!

Словом, крім мови й національної гідності, нам справді є що захищати — нашу країну, бо особливо тепер дуже чітко видно й зрозуміло: вона офігенна! Ми її критикуємо, але факт неспростовний - ми багато чого досягли!

А після війни ми відбудуємо її ще кращою, з новими комунікаціями і без старих хрущовок.

Україна буде як писанка — бо ми це вміємо й можемо!»

Читайте також:

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024