Помер скульптор Микола Головань

01 Лютого 2022, 09:31
Микола Головань 561
Микола Головань

Помер відомий лучанин, скульптор Микола Головань.

Про це у фейсбуці повідомив Микола Більшевич.

«Він ще хотів пожити лише для того, щоб допрацювати своє дитя... Вічна пам'ять, Миколо Микитовичу...», – йдеться у дописі.

Будинок Микола Голованя, який ще називають Будинком скульптора, давно став візитівкою Луцька і привертав увагу туристів. Митець створював його протягом 40 років.

Народився скульптор у селі Теремно, що під Луцьком, у 1943 році. Там і провів свої дитячі роки. Батьки хотіли, щоб їхній син став художником, тому одразу після школи він успішно склав вступні іспити до Львівського училища прикладного мистецтва імені Івана Труша.

Протягом життя він пробував себе в різних професіях: працював і вантажником, і в цирку, але про скульптуру старався не забувати. Регулярно надсилав свої рисунки в пресу, де їх охоче друкували.

Перші роботи Микола Головань почав створювати в батьківській хаті. Через деякий час її знесли, а він отримав хрущовку. Скульптор багато працював на благо міста, не беручи за це грошей. Зокрема, зробив двадцять дві скульптури для Центрального парку культури і відпочинку імені Лесі Українки. За це місцева влада виділила трошки землі на території нинішнього історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», де в 1980-х роках було болото. Там разом із сином Микола Головань побудував свій будинок і продовжував його творити до останнього.

У 2016 році Микола Головань став Почесним громадянином міста Луцька.

Редакція Район.Культура висловлює щирі співчуття близьким митця. 

Читайте також: Короткометражка про Миколу Голованя потрапила до Канського кінофестивалю

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024